Nije podržao Dom naroda

Ništa od direktne nabavke cjepiva protiv koronavirusa od proizvođača

Dom naroda danas nije podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su ranije razmatrani po hitnom postupku.
Vijesti / Flash | 08. 04. 2021. u 14:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, bez diskusije, podržao Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženi zakon usvojen je sa šest amandmana koje je prihvatila Ustavnopravna komisija tog doma.

S obzirom na to da se usvojeni tekst zakona razlikuje u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Zastupički dom, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova. Iz Doma naroda u komisiju za usaglašavanje predloženi su izaslanici Sredoje Nović, Bariša Čolak i Asim Sarajlić.

Izaslanici su podržali principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usuglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u kaznenom postupku kontinuirana zaštita identiteta tijekom naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Dom naroda danas, u drugom krugu glasanja, nije podržao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su ranije razmatrani po hitnom postupku, a kojima bi se trebao stvoriti zakonski okvir koji omogućava direktnu nabavku cjepiva protiv koronavirusa od proizvođača.

Izaslanici su po hitnom postupku razmatrali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Kaznenog zakona BiH, koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić, ali ga nisu podržali.

Nije prihvaćena ni izaslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine.

Dana je suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma.

Kopirati
Drag cursor here to close