Čović

Nije vrijeme za ustavne promjene: Čekat ćemo 2018.

Vijesti / Flash | 17. 03. 2017. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ova godina, zbog svih kriza u BiH, nije vrijeme da se mijenja Ustav BiH, iako smo to željeli. A stvari za izmjene Ustava ostavit ćemo iza 2018. godine", rekao je za N1 predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva Dragan Čović.

Istaknuo je kako će iduće godine biti organizirana druga znanstvena konferencija posvećena do kraja reorganiziranju odnosa u BiH.

No, Čović kaže kako će do izmjena Izbornog zakona doći do sredine godine.

"Izborni zakon će se sigurno promjeniti, a želja je da se to dogodi u prvoj polovici ove godine, a izmjena se veže i za odluku Ustavnog suda. Tada bi stvorili normalan ambijent da se bavimo socio-ekonoskim pitanjima i stvarima vezanim za put BiH k EU. Pitanje je kada će netko razumjeti da to trebamo učiniti danas", rekao je lider HDZ-a.

Čović naglašava da ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona to će značiti novu krizu u BiH.

Čović, koji je domaćin znanstvenog skupa u Neumu na temu uloge Hrvataq u europskim procesima u BiH, rekao je kako je ciljokupnjanja definirati poziciju hrvatskog naroda u BiH, europski put BiH te reorganizacija države.

''Hrvatski narod želi europsku BiH u kojoj će moći ravnopravno participirati'', rekao Čović.

"Zaključak bi trebao dati jasne smjernice strategiji o tme kako hrvatski narod može utjecati na izgradnji BiH kao jedne moderne države. Mi ćemo politički djelovati u BiH s partnerima kako bi imali promjene Izbornog zakona i kako ne bi ugrozili izbore iduće godine te dobili kandidatski status u EU i dalje radili na izgradnji", rekao je Čović za N1.

Govoreći o o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Čović je rekao kako je postupak ''sam po sebi promašen jer nije riješen institucionalno''.

''Pokrenula ga je jedna stranka i jedna osoba i vidjeli smo kako je završilo. Od kolega i institucija su se prikrivale stvari. Zato je završilo kako je završilo i s posljedicama unutar bošnjačkog naroda", rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close