Crnadak

Nije ugrožen vizni režim

Vijesti / Flash | 06. 08. 2015. u 11:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nije u opasnosti da joj se uvede vizni režim jer ispunjava svoje obaveze - kazao je danas novinarima u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

''To pitanje nije na dnevnom redu bilo koje relevantne institucije u Europskoj uniji, nego se više radi o isforsiranoj novinarskoj priči koja se pojavila u pojedinim medijima'', smatra Crnadak. Dodao je da BiH treba nastaviti ispunjavati svoje obaveze i radeći tako ne treba brinuti da će doći do novih restrikcija za putovanje bh. građana.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak osvrnuo se danas i na moguću opasnost za bh. građane jer je BiH, kao i Hrvatska, potpisnica Koalicije za borbu protiv IS-a, kazavši da su sve zemlje potpisnice te globalne koalicije za borbu protiv terorizma u opasnosti.

O ovome je govorio nakon što se u medijima pojavila informacija da će pripadnici IS-a pogubiti hrvatskog državljanina.

''Realno opasnost postoji, ali to ne treba doživljavati kao paniku i da se bilo koji naš državljanin bilo gdje u svijetu osjeća ugroženim, ali ova strašna informacija pokazuje da biti dio takve koalicije nosi opasnosti'', pojasnio je Crnadak.

Izrazio je uvjerenje da će BiH biti u stanju zaštititi svoje građane te provoditi i pridržavati se svojih međunarodnih obaveza, ali i nastaviti biti dio široke svjetske borbe protiv terorizma koji je zajedničko zlo i opasnost u bilo kojem dijelu svijeta.

Potvrda europske budućnosti

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je danas Vijeću ministara BiH nacrt zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora koji ima za cilj preciznije definiranje obaveze institucija na poslovima zaključivanja ugovora.

Ovim zakonskim aktom je predviđeno, kazao je danas novinarima na pres-konferenciji u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, da državno predsjedništvo ima i dalje ključnu ulogu kada je u pitanju zaključivanje međunarodnih ugovora, a zakon se tiče i bilateralnih i multilateralnih ugovora.

''U oblastima sporazuma koji se tiču nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta bit će potrebno prije zaključivanja ugovora osigurati mišljenje vlada entiteta i Brčko Distrikta'', pojasnio je Crnadak, izražavajući očekivanje da će ovaj zakon biti usvojen u rujnu u Vijeću ministara te da će ubrzo biti i na dnevnom redu državnog parlamenta.

Ministar Crnadak je naglasio i da su u tijeku pripreme za bečku konferenciju koja će biti održana 27. kolovoza, kazavši da će naglasak na konferenciji biti infrastrukturni projekti na prostoru zapadnog Balkana zbog čega je važno, kaže Crnadak, da BiH kvalitetno pripremi projekte.

Ocijenio je da je BiH napravila dobar izbor budući da se projektima opredijelila na putnu infrastrukturu i željeznice, sarajevski aerodrom i Luku Brčko o čemu će se odlučiti u narednim danima, a Europska komisija već je prihvatila gradnju mosta kod Gradiške koji je od ključnog značaja za povezivanje BiH s Europskom unijom.

'' U Beču se sprema definitivna potvrda europske budućnosti zemalja zapadnog Balkana i potvrda snažne podrške ne samo političke nego i financijske za sve zemlje koje će provoditi reforme na ovom prostoru'', istaknuo je Crnadak.

Sporazum o utvrđivanju granica

Na bečkoj konferenciji trebao bi biti potpisan i sporazum o utvrđivanju granica između Crne Gore i BiH koji je prvi takav sporazum između dvije zemlje koje su nekada bile u okviru bivše Jugoslavije.

Nakon bečke konferencije BiH će sudjelovati i na 10. strateškom forumu Bleda 31. kolovoza i 1. rujna na kojem će biti veliki broj državnika iz zemalja regije i svijeta.Ministarstvo vanjskih poslova BiH radilo je i na pripremama imenovanih veleposlanika za njihov odlazak na nove destinacije i to veleposlanike u Srbiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Makedoniji, Indoneziji, Danskoj, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Španjolskoj, a dužnost će preuzeti i novi veleoslanici u tri misije i to Misija pri Europskoj uniji u Bruxellesu, Ujedinjenim narodima u New Yorku i OSCE-u u Beču.

Crnadak je kazao da je pred njima značajan posao u okviru kojeg će se trebati posvetiti na četiri osnovna prioriteta i to europski put BiH, dobrosusjedski odnosi, ekonomska diplomacija i generalno popravljanje imidža BiH u svijetu.

Kazao je da od novih i ostalih veleposlanika očekuje da s prvim rezultatima ispunjavanja inicijalnih reformi u BiH uslijedi snažna diplomatska ofanziva koja treba rezultirati upoznavanjem potencijalnih investitora o poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH što bi u konačnici donijelo nove investicije i nove poslove u BiH.

Na pitanje da li bi tijesne većine u entitetskim parlamentima mogle ugroziti provođenje reformi iz Agende, Crnadak je izrazio očekivanje da će svi raditi svoj posao jer će reforme biti nemoguće provoditi ako svi nivoi vlasti ne budu funkcionalni posebno jer je od 60 do 70 posto ove agende na entitetima.

Kada je u pitanju predsjedavanje BiH Vijećem Europe, Crnadak je podsjetio da se uspješno održavaju sastanci na nivou veleposlanika svakog tjedna, dodajući da se približila i nova konferencija koja će biti održana sredinom kolovoza o filmu i ulozi žene u europskom filmu na marginama Sarajevo film festivala.

Crnadak se osvrnuo i na napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima tijekom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kazavši da postoje najave da bi odgovorni trebali biti privedeni pravdi, ali je dodao da je za njega najvažnije da su svi nivoi vlasti u BiH osudili ovaj napad.

Kopirati
Drag cursor here to close