Komentar

Nigerijci bi bili najgluplji migranti na svijetu da su svojevoljno otišli u BiH

''Vi kada prijeđete granicu budete evidentirani, ali nije nemoguće proći ilegalno. Ali nemoguće mi se čini da nigerijski studenti odu svojevoljno u BiH. Bili bi najgluplji migranti na svijetu da su svojevoljno otišli ka istoku.''
Vijesti / Flash | 05. 12. 2019. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gost Novog dana na N1 Hrvatska bio je odvjetnik Anto Nobilo, te je govorio o slučaju studenata iz Nigerije koji su završili u izbjegličkom kampu u Bosni i Hercegovini.

"Nema migranta za kojeg sam čuo, u milijunuma koji su prošli ovim područjem, da su bili u EU i ilegalno krenuli ka istoku. Oni sigurno nisu svojom voljom otišli u Bosnu i Hercegovinu. Dobili smo informaciju iz bosanskih organa da su putovnice ostale u Zagrebu i došle kasnije poštom, a da su išli s krijumčarima ponijeli bi dokumente. Oni svi imaju pametne telefone i takva zabuna, da umijesto na zapad krenete na istok, teško je prihvatljiva", kazao je Anto Nobilo.

Smatra da ovo nije akcija kompromitiranja Hrvatske, te dodaje kako to zvuči kao teorija zavjere.

"Ako je tako, treba gledati u čiju to korist ide. Mi smo dosad imali već takvo postupanje hrvatske policije, da s hrvatskog teritorija prebacuje migrante u BiH. Sad smo svi u šoku da ih je netko oteo u Zagrebu i transportirao u Bosnu i Hercegovinu, ali razlika je samo u lokaciji i kilometraži. Mislim da je realno pretpostaviti da su studenti koji se nisu vratili u zemlju iz koje su došli pokušali ostati u EU. Policijsko postupanje je nezakonito. U zadnje vrijeme imamo dva pucanja, a policija je oba puta dala priopćenje da je oružje samo opalilo. No nitko iz policije ne daje objašnjenja i pokrivaju tu situaciju. Angela Merkel je dala blagoslov tom postupanju, jer oni u staroj Europi njeguju jedna pavila, a mi ovdje prelazimo granicu nekog ponašanja", kazao je Nobilo.

Dodao je kako je policija trebala drugačije postupiti ukoliko je znala identitet Nigerijaca te ih vratiti u Nigeriju ili zemlju odakle su došli, ali ne u BiH.

"Možda je slanje studenata u BiH bliže vartijanti da su ih smatrali migrantima koji su došli u Zagreb i Bosne i Hercegovine, i mislim da je njegov izgled i boja kože bila presudna u tome da ih se pošalje u BiH", rekao je Nobilo.

Policija tvrdi da su sve podmirili i ponijeli dokumente.

"Policija svjesno prikriva činjenice. Hrpa neistina, prikrivanje činjenica. Imam osjećaj da imaju pokriće da mogu tako postupati. Ne vjerujem da bi policajac koji od plaće hrani obitelj samoinicijativno kršio zakon, da nema direktne zapovjedi.

Ako je namjera studenata bila prijeći ilegalno u EU, policija im je trebala osigurati prisustvo u sabirnom centru migranata i donijeti odluku o deportaciji, odigurati prevoditelja, besplatnu pravnu pomoć, i onda bi ih deportirati u zemlju iz koje su došli ili zemlju porijekla, to je legaan način postupanja.

Student koji je nakon par pokušaja prelaska granice u Sloveniju na kraju je zatražio azil u Hrvatskoj. Sada se kod njega treba odlučiti o dobivanju azila, a Hrvatska je dosta škrta s azilima. Za to vrijeme bi trebao biti u centru u kojem se migranti nalaze.

Dvojici koja su prebačena u BiH trebao bi se omogućiti povratak u Hrvatsku. Problem je što nisu u Hrvatskoj, jer da jesu, po isteku vize imaju 15 dana za napuštanje zemlje. Pošto nisu u zemlji, a istekla im je viza, Hrvatska ih treba primiti, dati im privremenu vizu, uzeti valjane iskaze koji se mogu koristiti u kasnijem postupku. Ako želite Hrvatsku koja je država vladavine prava, to je jedini put, ali ako se analizira kako Hrvatska postupa, to se neće dogoditi. Policija će nastojati ovo zataškati", rekao je Nobilo.

"Svi su se naježili kada su Slovenija stavila ogradu, ali u ovoj situaciji je pitanje što je pametnije - staviti ogradu ili pucati po migrantima ili pljačkati ih.''

Treba legalno postupati s migrantima

''Kod nas je to velik problem, zbog terena ka BiH. Na terenu ka BiH bi se s jačom tehničkom podlogom kvalitetnije mogla pratiti situacija i obavještajno postaviti punktove i vidjeti kolone migranata. Ako je migrant već ušao u zemlju trebalo bi legalno postupati", rekao je Nobilo.

Kada su u pitanju migranti koji se zateknu na hrvatsko-slovenskoj granici, Nobilo kaže kako se vjerojatno i oni vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

"Pretpostavljam da ih vraćaju, jer nisam registrirao da imamo povećanje migranata u kampovima. Slovenija ima i granicu s ogradom i rijeku, pa im je to lakše raditi, pa vjerojatno postoji prešutni sporazum da se bez kompliciranja vraćaju migranti. Ako je netko ugrožen i ima razloga za to, treba mu dati azil, ali na službenom graničnom prijelazu. Ne smije biti nasilja, pucanja.

Policija koja tvrdi da nema saznanja kako su ovi studenti završili u BiH, jer se tvrdi da je granica čuvana, time se pokrivaju. Vi kada prijeđete granicu budete evidentirani, ali nije nemoguće proći ilegalno. Ali nemoguće mi se čini da nigerijski studenti odu svojevoljno u BiH. Bili bi najgluplji migranti na svijetu da su svojevoljno otišli ka istoku. Oni su ilegalno zelenom granicom prebačeni u BiH.

Brojne su novinarske ekipe u migrantskim kampovima u BiH već dovoljno dokazale o takvom postupanju hrvatske bolicije, svima je jasno da se radi pushback, predsjednica je to priznala, nikome to nije nepoznato. To je lako dokazati.

Plenković se lagano ogradio jučer od toga, ali ako bi pritisak medija bio veći i europski mediji preuzeli priču, možda bi se nešto moglo očekivati, ali u ovoj konstelaciji snaga nastojat će se smiriti situaciju", rekao je Nobilo za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close