Lokalni izbori 2020

Ni nakon dva mjeseca nema izbornih rezultata u Srebrenici

Dva mjeseca javnosti se ne nudi odgovor koji je krajnji ishod lokalnih izbora u Srebrenici.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2021. u 21:42 Bljesak.info
Izbornih rezultata za Srebrenicu još nema

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni nakon dva mjeseca nema odluke Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine u vezi s potvrđivanjem izbornih rezultata u Srebrenici.

Dva mjeseca javnosti se ne nudi odgovor koji je krajnji ishod lokalnih izbora u Srebrenici. Kako su u istragu o mogućim izbornim prevarama uključeni i Tužiteljstvo BiH, i SIPA, i MUP RS očekivalo se da će izborne prevare u Srebrenici biti i sankcionirane. Međutim, novih detalja nema. Jasno je da u cilju istrage nadležni ne mogu dati više informacija, ali javnost bi trebala znati bar zašto sve toliko traje, piše BHRT.

''Vjerujemo da će SIP u narednom periodu, u narednih 15 dana treba donijeti odluku, obzirom na vrijeme koje je iza nas prošlo, na stupanj povreda izbornog zakona koji je dokumentiran, na sve ono što se dešavalo u Srebrenici prije i u toku izbora'', rekao je Sadik Ahmetović, šef Izbornog stožera koalicije “Moja adresa''

Ključni potez sada trebaju napraviti članovi SIP-a rezultate izbora u Srebrenici, štо će ujedno biti i pokazatelj kakve su i kolike izborne malverzacije u Srebrenici, na koje Srebreničani godinama upozoravaju. Nejasni su razlozi zašto se ne donosi odluka. I danas tek šturi odgovor.

''U toku su postupci koje je pokrenula SIP BIH u vezi s postojanjem sumnje u povrede izbornih prava kao i odgovornost izborne administracije'', priopćeno je SIP-a BiH.

Nije poznato što je predmet istrage, a da se nikome ne žuri potvrđuju i navodi aktualnog načelnika Srebrenice. Danas nije bio dostupan za izjave, ali je ranijih dana za pojedine medije kazao da ne zna za istragu koju SIP provodi, te da SIP ne poziva niti članove biračkih odbora, ni općinsku komisiju, ni građane u vezi s istragom. Poznat je stav Grujičića da je sve regularno, te da nema potrebe za ponavljanje izbora.

''Ovdje jе izgleda zabranjeno da Bošnjaci glasaju za Srbina i ta politika se vodi od strane jedne male grupe pojedinaca koji su svoju političku karijeru završili već odavno i pokušavaju na bilo koji način da skrenu pažnju na sebe'', kazao je Mladen Grujčić načelnik Općine Srebrenica (31. 12. 2020)

Nakon izbora, Bego Bektić, predsjednik Opštinskog odbora SDP-а i ostali uhapšeni su i osumnjičeni da su krali identitet bh. državljana koje su potom prijavili u Srbiji, ali ubrzo su pušteni na slobodu.Od tada, iako po svemu sudeći razloga za istragu ima, nema pomaka ni odgovora kada očekivati odluku SIP-a ili Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close