Rok istekao jučer

Ni nakon 12 godina nije implementirana presuda ''Sejdić- Finci'', hoće li biti sankcija za BiH?

Bh. vlasti nisu ispoštovale rok da do 1. rujna pripreme Nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2021. u 08:42 Bljesak.info
Bez sprovođenja odluke Sejdić - Finci nema izbornog zakona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rok koji je Europski sud za ljudska prava u Strasbourga dao bh. vlastima za sprovođenje presude Sejdić-Finci istekao je jučer.

Ni nakon 12 godina i nekoliko rokova koje je Vijeće Europe dalo Bosni i Hercegovini da implementira odluku Suda, nema dogovora političkih čelnika o ovom pitanju.

Bh. vlasti nisu ispoštovale rok da do 1. rujna pripreme Nacrt prijedloga izmjena Ustava i Izbornog zakona. Hoće li biti izrečene sankcije Bosni i Hercegovini zbog ignoriranja presude Sejdić-Finci, znat će se nakon sastanka komiteta ministara Vijeća Europe polovinom rujna.

 „Komitet ministara Vijeća Europe će na svom narednom sastanku posvećenom pitanju ljudskih prava od 14. do 16. rujna razmatrati grupu predmeta Sejdić i Finci, a istovremeno će odlučiti i o bilo kojoj drugoj potrebnoj mjeri.“, kažu iz ureda Vijeća Europe u BiH.

Jakob Finci nije iznenađen probijanjem roka, jer, kaže, očito u ovoj zemlji ne funkcioniraju institucije.

„Prvo je potrebno implementirati odluku i promijeniti u Ustavu dva člana i jednu rečenicu da se ne bira Srbin iz RS i Bošnjak i Hrvat iz FBiH, već jedan član Predsjedništva iz RS i dva člana iz FBiH, a više od jednoga ne može biti pripadnik istog konstitutivnog naroda“ , kazao je Jakob Finci, apelant pred Sudom u Strasbourgu

Za profesora Damira Kapidžića razlog neprovođenja odluke nije nemogućnost dogovora, već nedostatak političke volje.

''I ako uvedu sankcije, ništa se promijeniti neće, jer u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci i godina postoji niz nesporazuma na relaciji Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Tužiteljstvo, SIPA'', smatra profesor Vitomir Popović.

Iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine  nema odgovor šta je do sada urađeno na sprovođenju odluke Sejdić-Finci i koji su razlozi zbog čega nije ispoštovan rok Europskog suda za ljudska prava u Strasbourga.

Kopirati
Drag cursor here to close