supruga gradonačelnika

Nezakonito zapošljavanje u Elektroprenosu

Vijesti / Flash | 13. 01. 2017. u 10:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu zahtjeva Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) Upravni inspektorat je utvrdio da je Elektroprenos nezakonito zasnovao radni odnos sa Sanjom Radojičić, bivšom pomoćnicom ministra financija Republike Srpske, i naložio Elektroprenosu da otkloni nepravilnosti.

TI BiH je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije još u rujnu 2016. dobio prijavu da je Sanja Radojičić nezakonito zasnovala radni odnos u Elektroprenosu Bosne i Hercegovine. TI BiH je, djelujući po prijavi, od Elektroprenosa tražio informacije o ovom zapošljavanju, nakon čega je potvrđeno da je bivša pomoćnica ministra financija zaposlena u Elektroprenosu, i to na osnovu Sporazuma o preuzimanju/raspoređivanju zaposlenika koji je potpisan između Zorana Tegeltije, ministra financija Republike Srpske, i Mate Žarića, generalnog direktora Elektroprenosa.

Nakon daljeg inzistiranja TI BiH i izjavljene žalbe zbog nedostavljanja traženih informacija, Elektroprenos je TI BiH-u dostavio i sam Sporazum na osnovu kojeg je zaposlena Sanja Radojičić, a iz kojeg je vidjivo da je potpisan protivno Zakonu o radu u institucijama BiH. Naime, Zakon predviđa mogućnost sporazumnog preuzimanja zaposlenih samo između institucija Bosne i Hercegovine, njenih organa i drugih pravnih osoba, i nije ga stoga moguće zaključiti sa entitetskim ministarstvom.

TI BiH je nakon ovoga uputio Upravnom inspektoratu zahtjev za provođenje inspekcijskog nadzora, koji je potvrdio navode TI BiH i naložio Elektroprenosu da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Sanje Radojičić. TI BiH će nastaviti pratiti ovaj slučaj kako bi se utvrdilo hoće li Elektroprenos otkloniti sve nepravilnosti i na koji način.

Ovaj slučaj predstavlja nastavak prakse spornog zapošljavanja rodbine vodećih dužnosnika RS, stoji u priopćenju Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close