Tuzla

Nezakonita naplata liječničkih uvjerenje za upis u vrtić i škole

Iako je izdavanje liječničkih uvjerenja pri upisu djece u obdaništa i prve razrede osnovne škole, pokriveno ugovorom Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona, rukovodstvu tuzlanskog Doma zdravlja to nije smetalo da tu uslugu naplaćuje
Vijesti / Flash | 12. 09. 2019. u 08:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja za zaštitu prava djece negoduju zbog višegodišnje nezakonite naplate liječničkih uvjerenja za upis u vrtiće i polazak u školu. Od tuzlanskog Doma zdravlja peticijom traže povrat novca.

Iako je izdavanje liječničkih uvjerenja pri upisu djece u obdaništa i prve razrede osnovne škole, pokriveno ugovorom Zavoda za zdravstveno osiguranje Tuzlanskog kantona, rukovodstvu tuzlanskog Doma zdravlja to nije smetalo da tu uslugu naplaćuje i od roditelja. Tako su radili godinama i nezakonito uzimali po tridesetak tisuća maraka, sve dok na to nisu ukazali iz Udruženja zemlja djece.

''Mi smo pokrenuli inicijativu, mi smo ukazali na taj očigledan propust, i mi tražimo da se sva prava, prvo djece, zagarantovana i konvencijama i zakonima u BiH poštuju, samim tim roditelja i svih građana u BiH'', poručili su iz ovog udruženja.

Udruženje „Zemlja djeca“ traži da se nezakonito naplaćeni novac vrati i preusmjeri za gradnju Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka. Takođe, traže da nadležni ispitaju ima li u svemu krivične odgovornosti, te da li i drugi domovi zdravlja naplaćivali duplo. Tuzlaci koji su potpisali peticiju, nisu optimisti.

U međuvremeneu dvostruka naplata dječijih liječničkih uvjerenja je obustavljena. Odgovor na pitanje zašto su se u tako nešto nezakonito i nečasno upustili, u tuzlanskom Domu zdravlja nismo dobili, prenosi BHRT.

Video: Nezakonita naplata liječničkih uvjerenje za upis u vrtić i škole
Kopirati
Drag cursor here to close