VIDEO

Nezadovoljni Srbi u Mostaru: Trebalo biti primljeno 14 policajaca Srba - posao dobila samo 3

Vijesti / Flash | 17. 07. 2017. u 05:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već je stara priča da srpski narod u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u nije konstitutivan. Još ih se naziva povratnicima premda su se u dolinu Neretve počeli vraćati još prije petnaestak godina, a do posla ne dolaze gotovo nikako, piše Federalna.ba.

Najnoviji primjer je prijem 70 policajaca i 5 inspektora u MUP HNŽ-a. Premda zakon kaže da je trebala biti primljena jedna petina, odnosno 14 policajaca srpske nacionalnosti - posao u MUP-u su dobila samo 3.

I to, kažu u Koordinaciji srpskih udruženja grada Mostara, dva uopće ne žive na području HNŽ-a. Time se, ističu, grubo krše prava srpskoga naroda, a na sceni je, poručuju, stalna politika diskriminacije iz režije SDA-HDZ.

''Ne primajući kadrove i mlade ljude koji žive na prostoru Mostara i ove županije, oni izravno šalju poruku da oni nisu tu dobrodošli i da slobodno napuste ove prostore'', kaže Dušan Golo, predstavnik Koordinacije srpskih udruženja grada Mostara.

U MUP-u nisu željeli pred kamere. Kazali su da je Povjerenstvo za odabir uradilo svoj posao po zakonu i procedurama, te da drugostupanjsko tijelo razmatra žalbe. U Koordinaciji ističu kako ima mjesta za popravni jer će uskoro biti raspisan natječaj za prijem još 88 novih policajaca i 12 inspektora. Ipak, nisu pretjerano optimistični, tim više jer predugo čekaju i na konstitutivnost, unatoč amandmanima SDP-a upućenih Skupštini HNŽ-a.

''Očito je da vladajućem dvojcu SDA-HDZ, a vjerojatno i SBB-u, iz nekog razloga treba da srpski narod ne bude konstitutivan u HNŽ-u. To je stvar njihove politike, ali hajdemo onda da tu politiku izvedemo na čistac i da jasno javnosti kažu da oni nisu za to'', kaže Amer Zagorčić, SDP-ov zastupnik Skupštini HNŽ-a.

Diskriminacija mostarskih Srba očito ne zabrinjava prvog čovjeka RS-a Milorada Dodika. Za nedavna posjeta Mostaru nije se susreo sa svojim sunarodnjacima, ali vjeruje da će izmjene izbornoga zakona, koji predlaže HDZ BiH, riješiti i srpsko pitanje

Ipak sve će, očito je još malo pričekati. Vrijeme je godišnjih odmora, te će se bar što se tiče HNŽ-a u skupštinske klupe sjesti tek koncem kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close