BH. pravosuđe

Nezadovoljan sudac je najgori sudac

Suci i tužitelji, fokusirani su isključivo na normu i dobru statistiku, a ne na složene predmete i na rezultat pravosuđa kao sustava.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2019. u 08:51 Bljesak.info
Sudije u BiH nisu zadovoljni normama koje traži VSTV

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci u Bosni i Hercegovini nisu zadovoljni normama koje od njih traži Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV). Kažu da su norme nerealno visoke, te da zbog toga suci često izbjegavaju teške predmete i uzimaju one lakše, samo da bi mogli odgovoriti sustavu normiranja.

Ovakvim sustavom normiranja uništava se pravosuđe u našoj zemlji, poručuju suci.

Apsurdno! Tako pravosuđe u Bosni i Hercegovini opisuje sudac suda Bosne i Hercegovine Branko Perić. A razlog je, kako kaže, nerealan sustav normiranja. Takav sustav primorava suce da se snalaze na različite načine. Suci i tužitelji, fokusirani su isključivo na normu i dobru statistiku, a ne na složene predmete i na rezultat pravosuđa kao sustava.

''Zahvaljujući normi, najgori postaju najbolji, lako napreduju. Dok suci i tužitelji koji savjesno i kvalitetno rade na složenim sudskim procesima ne mogu ostvariti normu i postaju loši zahvaljujući naopakom sustavu normiranja'', govori za BHRT sudac  Branko Perić.

Broj predmeta koji se stavljaju pred suce u određenom vremenskom razdoblju ne ostavlja vremena za detaljno proučavanje predmeta, nego za površan i brzoplet rad. Fokus se uporno stavlja na kvantitetu, a ne kvalitetu, upozorava dugogodišnji sudac Okružnog suda u Banjaluci. Takvim normama, kaže Blagojević, nemoguće je kvalitetno odgovoriti.

Pred žalbene sudove u oba entiteta na mjesečnoj razini stavlja se norma od 18, a pred općinske sudove norma od 20 predmeta.

''To praktično znači, s obzirom da mjesec u prosjeku ima 22 radna dana, jedan sudac žalbenog suda da u tijeku jednog dana sasluša svjedoke, da izanalizira sve dokaze, zatim da sjedne napiše odluku, i tek tada iskaže predmet završenim. Objektivno govoreći to je nemoguće'', objašnjava Milan Blagojević, sudac Okružnog suda u Banjaluci.

Svjestan teške situacije u kojima se nalaze suci u našoj zemlji je i predsjedatelj VSTV-a Milan Tegeltija. U pisanom odgovoru koji smo dobili od predsjedatelja, navodi se da Europska komisija nameće potrebu za takvim normama te da nije preporučeno smanjenje broja normi sudaca i tužitelja, ako bi takvo smanjenje dovelo do pada efikasnosti.

''Zbog toga ćemo Nacrt pravilnika o orijentacijskim mjerilima za rad sudaca zajedno s analizom efekata tih promjena normi, dostaviti na mišljenje u Bruxellesu, na isti način kako smo to radili zadnje dvije godine prilikom usvajanja svih naših akata koji se odnose na usklađivanje standarda pravosuđa u BiH sa standardima Europske unije'', stoji u priopćenju Milana Tegeltija.

Tegeltija navodi da od mišljenja Europske komisije ovisi daljnje postupanje u pogledu tog pravilnika, i konačna odluka bit će donesena tek nakon konzultacija s Bruxellesom.

Kopirati
Drag cursor here to close