Srđan Dizdarević

'Neusvajanjem zakona o JMB, BiH je dodirnula dno'

Vijesti / Flash | 29. 03. 2013. u 11:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sramotna je činjenica, odnosno fakat da su poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazali toliki nedostatak sluha za ono što je njihova osnovna dužnost, a to je da služe građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Ovo je u izjavi za Agenciju FENA kazao predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević, zamoljen da prokomentira činjenicu da nije usvojen ni jedan od dva predložena zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, tako da i dalje novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.

"Na ovaj način ispolitizirati jedinstveni matični broj, osuditi djecu da ne mogu da dođu do dokumenata je ispod svake časti, ispod svakog nivoa, ispod svakog osjećaja odgovornosti od nositelja zakonodavne funkcije", kazao je Dizdarević.

Mislim, istaknuo je, da je Bosna i Hercegovina kroz ovo, na neki način, dodirnula dno. Upitan na koji način je moguće riješiti ovaj problem, Dizdarević je kazao da bi poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH morali što prije da se suoče sa svojom odgovornošću 'i da pokažu makar malo obraza i usvoje taj zakon'.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio ni jedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju, jedan koji je predložila grupa poslanika i drugi koji je predložilo Vijeće ministara BiH, nakon što je Ustavni sud stavio van snage član 5. Zakona.

Stavljanje van snage ovog člana Zakona dovelo je do toga da novorođene bebe ne mogu dobiti jedinstveni matični broj.

Kopirati
Drag cursor here to close