Eksplozija

Nesreća u Brezi: Rudaru se bore za život

Vijesti / Flash | 31. 08. 2016. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi rudar iz Breze teško je ozlijeđen u rudarskoj nesreći, koja se dogodila u Rudniku mrkog uglja Breza, u nedjelju rano ujutro, objavila je Patria.

Rudar Amir Avdukić (21) nastradao je nakon eksplozije u hodniku jame. On se trenutno nalazi na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje mu se liječnici već treći dan bore za život. Prema dostupnim informacijama mladi rudar je još uvijek životno ugrožen, piše Patria.

Direktor RMU Breza Ćamil Zaimović potvrdio je za Patriju da se nesreća dogodila u trećoj smjeni, i da nadzorne službe vrše uviđaj.

Zaimovića je rekao da je prostorija u kojoj je nastradao rudar bila prozračna, sa svježim zrakom, te nije bilo potrebe za upotrebom samospasa. Jedan od uzroka zbog koji se rudar nalazi u teškom stanju spominje se upravo to da nije na vrijeme dobio kisik.

Zaimović je rekao da su liječnici iz Doma zdravlja u Brezi sišli 800 metara u jamu, kako bi pomogli unesrećenom rudaru, čime su riskirali i svoje živote.

Zahvalio liječniku Mirzi Ahmedspahiću i medicinskoj sestri Edini Avdukić, koji su u jamu sišli u običnoj liječničkoj odori.

''Rudar je dobio adekvatnu pomoć. Liječnici su učinili sve što su mogli. Transport unesrećenog do Sarajeva također je obavljen u rekordnom roku'', rekao je Zaimović.

Kopirati
Drag cursor here to close