Čekaju povratak kući

Hoće li BiH prihvatiti svoje državljane koji su se borili na strani ISIL-a?

Potvrđen je identitet tridesetak muškaraca, i oko sedamdeset žena i djece u zatvorima i kampovima uglavnom na sjeveru Sirije.
Vijesti / Flash | 23. 06. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina treba da prihvati oko stotinu svojih državljana, koji su se borili na strani ISIL-a ili živjeli na njegovom teritoriju, a koji su nakon kraha ostali u zatvorima ili kampovima u Siriji i Iraku. Taj proces teče sporo, a nadležni i dalje traže najbolji način njihovog povratka u društvo, jer je među njima dosta žena i djece.

Potvrđen je identitet tridesetak muškaraca, i oko sedamdeset žena i djece u zatvorima i kampovima uglavnom na sjeveru Sirije. Nema naznaka kada i kako će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Obveza države je da se nađe način kako će se postupati s radikalnim borcima i njihovim ženama.

O državljanima BiH Ministarstvo sigurnosti saznaje preko posrednika, uglavnom međunarodnih organizacija. Borce ISIL-a po izručenju čeka podizanje optužnice, ukoliko Tužiteljstvo BiH prikupi dovoljno dokaza, a potom i suđenje.

Većina žena odlazile su kao pratnja i teško je dokazati jesu li i kakvo sudjelovanje imale na strani takozvane Islamske države.

Video: BiH treba da prihvati oko stotinu svojih državljana koji su se borili na strani ISIL a
Kopirati
Drag cursor here to close