Iznenadni posjet

Neposredno pred dolazak ministra obrane SAD-a, napadnut aerodrom u Kabulu

Vijesti / Flash | 27. 09. 2017. u 16:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki ministar obrane Jim Mattis stigao je u srijedu u nenajavljenu posjetu glavnom gradu Afganistana, nekoliko sati prije nego što je nekoliko manjih raketa eksplodiralo na i oko aerodroma u Kabulu, priopćeno je iz policije.

Nisu zabilježene ozljede niti materijalna šteta, izvještava Reuters. 'Islamska država' je preuzela odgovornost za eksplozije na aerodromu, priopćila je ISIL-ova novinska agencija AMAQ, dodajući da su 'napadači' koristili rakete SPG-9 i granate.

Mattisova posjeta odvija se nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio novu strategiju za Afganistan, obećavajući pojačanu vojnu kampanju protiv talibana koji su uznapredovali u svojim pokušajima da ponovno uvedu šerijatsko pravo nakon što su zbačeni s vlasti 2011. godine.

Mattis je rekao da će Sjedinjene Američke Države poslati dodatnih 3.000 vojnika u Afganistan kako bi pomogli afganistanskim sigurnosnim snagama u borbi protiv talibana i drugih militantnih skupina.

U Afganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika, od kojih većina savjetuje afganistanske snage, ali neki su uključeni u operacije protiv talibana. Sljedećeg mjeseca navršit će se 17 godina prisustva vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu.

Kopirati
Drag cursor here to close