Upučena inicijativa

Neograničeno bolovanje za roditelje djece s malignim oboljenjem

''Izmjena Pravilnika bi podrazumijevala da roditelj ima pravo na neograničeno bolovanje zbog njege djeteta oboljelog od maligne bolesti, odnosno onoliko koliko traje liječenje i rehabilitacija, kao i da će se roditelju osiguraniku isplaćivati puni iz
Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo Jasna Duraković (Savez za bolju budućnost) uputila je Inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju - Pravilnika o postupku i kriterijima o privremenoj spriječenosti za rad zbog ozljede, bolesti ili druge spriječenosti za rad. 

''Izmjena Pravilnika bi podrazumijevala da roditelj ima pravo na neograničeno bolovanje zbog njege djeteta oboljelog od maligne bolesti, odnosno onoliko koliko traje liječenje i rehabilitacija, kao i da će se roditelju osiguraniku isplaćivati puni iznos plaće'', naglasila je. 

Istaknula je da se da je prema važećem Pravilniku, dužina trajanja spriječenosti za rad roditelja čije dijete se liječi od maligne bolesti šest mjeseci u jednoj kalendarskoj godini. 

''Kliničko liječenje djece koja imaju dijagnosticiran malignitet ili akutnu limfocitnu leukemiju traje od šest do osam mjeseci, nakon čega je dijete u remisiji i predstoji 18 mjeseci održavanja postojećeg stanja tijekom kojeg dijete i dalje dobiva citostatsku terapiju oralno'', kazala je. 

Duraković je naglasila da je tijekom tih 18 mjeseci održavanja dijete imunokompromitirano, te da nije sposobno biti dio bilo kakvog kolektiva, i da ima posebnu ishranu i praćenje stanja bolesti. 

Također je naglasila da su prisustvo roditelja za sve vrijeme liječenja djeteta i materijalna sigurnost obitelji jedni od najvažnijih uvijeta da bi proces liječenja tekao mirno i bio uspješan. 

Zastupnica Naše stranke Neira Dizdarević aktualizirala je problem sufinanciranja dijela troškova prenatalnih testova za trudnice. 

''Neinvazivni prenatalni test je jedina mogućnost, pored amniocenteze koja je u određenim slučajevima previše rizična, da se sa 99,9 posto sigurnošću utvrdi postojanje kromosomskih poremećaja ploda. Cijena testa je visoka i iznosi više od tisuću KM, te mnoge trudnice, nažalost, test ne mogu priuštiti'', istaknula je Dizdarević te dodala da neki kantoni u FBiH vrše sufinanciranje u iznosu 50 posto troškova testiranja. 

Resornom ministarstvu uputila je pitanje da li se ti testovi financiraju, koji je broj zahtjeva za refundiranjem razmatran u 2016., 2017. i 2018. godini, te koliko je zahtjeva odbijeno i postoji li određeni akt koji definira kriterije koji se moraju ispuniti.

Kopirati
Drag cursor here to close