Segment reforme pravosuđa

Nenadić: Notarijat u Federaciji BiH razvio se u uglednu javnu službu

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 13:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Notarijat u Federaciji BiH razvio se u uglednu javnu službu i predstavlja značajan segment reforme pravosuđa u Bosni i Hercegovini, istakao je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić na početku današnjeg sastanka s predsjednikom Notarske komore FBiH Ademom Jakupovićem i njegovim suradnicima.

Današnja posjeta bila je i prilika da im i osobno uputi čestitke povodom 9. godišnjice njihovog osnivanja, uspješnog rada i ostvarenog doprinosa u segmentima unapređenja stupnja pravne sigurnosti u oblasti prometa nekretnina i registracije poslovnih subjekata, rasterećenja pravosuđa i javne uprave, poboljšanja njihove organizacije i učinkovitosti, te stvaranja ukupnih pretpostavki za siguran i povoljan ekonomski ambijent u Bosni i Hercegovini.

Ministar Nenadić je naglasio da su sve navedene aktivnosti poduzete i realizirane u okviru provođenja utvrđenih preporuka Europske komisije u cilju priključenja naše zemlje Europskoj uniji.

Predstavnici ove komore su s ministrom razgovarali i o aktualnoj problematici rada notarske službe u FBiH, s obzirom na objavljenu presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom su osporene i proglašene neustavnim odredbe tri člana Zakona o notarima, i to: član 6. koji tretira uvjete za pristupanje polaganju notarskog ispita, član 27. koji propisuje službeno sjedište i broj notara i član 73. koji definira pravne poslove za koje je obavezna notarska obrada isprava.

Zajednički su analizirali i dosadašnju suradnju resornog ministarstva s ovom komorom, kao i mogućnosti njenog unapređenja kada su u pitanju nadležnosti Ministarstva pravde i uprave KS koje se, između ostalog, tiču izbora i imenovanja notara, utvrđivanja broja i službenog sjedišta notara na području Kantona, priopćeno je iz Press službe KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close