Genjac i Arnaut

Nema zapreka za trošarine, ali nema ni većine

Vijesti / Flash | 15. 05. 2017. u 06:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U poslovnicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne postoji norma prema kojoj, ako neki zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH, ne može biti ponovo upućen u parlamentarnu proceduru u sljedećih šest mjeseci, potvrdili su za Dnevni avaz predsjedatelji ustavnopravnih povjerenstava u oba doma Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac i Damir Arnaut.

Tvrdnju da izmjene Zakona o akcizama koji je nedavno izašao iz procedure, ako bi bile poštovane poslaničke odredbe, ne mogu ponovo ići pred parlamentarce za najmanje šest mjeseci, javno je izrekao u subotu Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda, kaže da je takva odredba postojala do 6. lipnja 2014. godine.

''Međutim, poslovničkim izmjenama koje su uslijedile nakon toga, takva odredba je izbrisana. Tako da nema apsolutno nikakvih smetnji da izmjene Zakona o akcizama što hitnije budu upućene ponovo u proceduru'', kazao je Genjac.

Ocijenio je i kako je set zakona o trošarinama potrebno što prije ponovo uputiti u parlamentarnu proceduru, ali je prije toga potrebno osigurati većinu u Zastupničkom domu a njihovo izglasavanje.

I Damir Arnaut, predsjedatelj Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kaže da restrikcija o kojoj govori Govederica ne postoji ni u Poslovniku tog doma.

Kopirati
Drag cursor here to close