Getinger

Nema zagađenja nakon havarije u Rafineriji

Rafinerija nafte, kako je naveo, od jutros radi uobičajeno te da je u potpunosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata, i da se time ispunjavaju sve ugovorne obaveze
Vijesti / Flash | 11. 10. 2018. u 13:19 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor društva "Optima grupa" Andrej Getinger tvrdi da nema nikakvih ekoloških posljedica, kada je u pitanju zagađenje zraka i vode, nakon eksplozije i požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. 

Tvrdi da to potvrđuju i izvršena mjerenja. 

''Pojavile su se insinuacije vezano za pojavu nenakve naftne mrlje u rijeci Savi, koja navodno potiče iz Rafinerije. To nije stvarno stanje stvari, zato što je mjesto na kojem se desila havarija udaljeno od rijeke, a postrojenja za čišćenje industrijskih voda u Rafineriji su radila i u vrijeme havarije. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda'',  rekao je Getinger na konferenciji za novinare. 

Rafinerija nafte, kako je naveo, od jutros radi uobičajeno te da je u potpunosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata, i da se time ispunjavaju sve ugovorne obaveze. 

Na mjestu havarije su nadležni organi, koji utvrđuju njene uzroke. 

''Kad se završi istraga, izvršit ćemo ispitivanje opreme'', rekao je Getinger i precizirao da će se, nakon istrage ocijeniti težina štete i uspostaviti funkcija oštećenih dijelova pogona. 

Najavio je da će Rafinerija pružiti pomoć porodici radnika, koji je poginuo u nesreći u tom poduzeću, 9. listopada u večernjim satima. 

Zahvalio je radnicima Rafinerije koji su tijekom havarije, zajedno s vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete. 

Getinger je također zahvalio i drugima koji su pružili pomoć, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u Rafineriji nafte.  

Osnivač „Optima grupe“ je ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Bosanski Brod.

Kopirati
Drag cursor here to close