USK

Nema više mjesta za migrante

Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U prva četiri mjeseca ove godine imamo povećanje za 100 posto migranata u odnosu na isti period prošle godine, jer ih je registrirano blizu 6.000.'', rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Naveo je kako je Služba prošle godine registrirala i bimoetrijski obradila blizu 24.000 migranata, od kojih je većina izrazila namjeru za traženje azila. Iako većina njih nemaju dokumente, nedostatak dokumenata ih ne može spriječiti pristupu međunarodnoj zaštiti.

''Služba je tijekom 2018. i 2019. godine pod nadzor smjestila blizu 90 migranata s područja USK koji su narušavali sigurnosnu situaciju na tom području. Trenutno nemamo dovoljan broj kapaciteta za smještaj migranata u Imigracijski centar kako bismo smještali migrante i udaljili iz BiH'', kazao je Buzar.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima, i pored nedovoljnog broja ljudskih kapaciteta, pokušava na efikasan način odgovoriti ovom izazovu.

Tematsku sjednicu posvećenu rješavanju problema u vezi migrantske krize inicirali su zastupnici Zastupničkog doma iz Unsko-sanskog kantona, budući da je to kanton koji je najviše pogođen migracijama.

Video: Buzar: Nemamo dovoljno kapaciteta za smještaj migranata

Predložene mjere

 

Grupa zastupnika iz Bosanske Krajine, u želji da Unsko-sanski kanton lakše podnese teret migrantske krize u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini, predložila je nekoliko mjera tražeći da ih Zastupnički dom Federalnog parlamenta izglasa kao zaključke današnje tematske sjednice posvećene upravo migrantskoj krizi.

Među mjerama vezanim za zdravstveni i sigurnosni aspekt krize, krajiški zastupnici predlažu da Zastupnički dom zatraži od Vlade FBiH izdvajanje četiri milijuna KM - tri za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja u USK, a milijun za opremanje kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH traže izmjene odredbi Zakona o strancima koje se odnose na ograničenje broja osoba što žele zatražiti azil u Bosni i Hercegovini, a od Vijeća ministara zasebno, da hitno donese strategiju za upravljanje migrantskom rutom u BiH kako bi kriza bila što ravnomjernije raspoređena u državi.

Prvom od predloženih mjera, federalni zastupnici iz Krajine zatražili su da odmah prestane govor mržnje prema migrantima i prikazivanje Unsko-sanskog kantona u negativnom kontekstu. U vezi s tim su obrazložili da osuđuju govor mržnje i kontroverzne tekstove u medijima i na društvenim mrežama.

Narednim mjerama, krajiški zastupnici traže da Vijeće ministara uputi notu svim nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Europskoj komisiji i UNHCR-u, u kojoj će upozoriti na kršenje Konvencije o statusu izbjeglica.

Prema podacima nevladinog sektora, u Bosnu i Hercegovinu su vraćeni migranti koji nikad nisu bili na njezinoj teritoriji, što je tom konvencijom zabranjeno, obrazložili su pritom ovi zastupnici u njihovom prijedlogu zaključaka današnje tematske sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close