Stanje stabilinije

Nema uvjeta za proglašenje stanja prirodne nesreće u ZDK

Trenutno je u prekidu regionalna cesta Maglaj-Zenica zbog visokog vodostaja rijeke Bosne, ali se očekuje da će u toku dana i taj dio cestvne komunikacije biti osposobljen.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2019. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanje na ugroženim područjima Zeničko-dobojskog kantona se stabilizira, nakon što je kasno sinoć došlo do opadanja vodostaja rijeke Bosne i njenih pritoka, a situacija je znatno bolja nego prethodnog dana i na području grada Zenice i općine Kakanj gdje su lokalne vlasti proglasile stanja prirodne nesreće. 

Kako je priopćeno iz Press službe ZDŽ-a, nije bilo većih izljevanja rijeke Bosne, a time ni značajnijih materijalnih šteta, a najveće štete su načinjene u slivovima pritoka rijeke Bosne. 

''Mehanizacija intenzivno radi na osposobljavanju putnih komunikacija, naročito u nemilskom slivu gdje su zabilježene najveće štete. Fokusirali smo se na osposobljavanje putne komunikacije prema MZ Orahovica, a Direkcija za ceste ZDK uspjela je osposobiti komnikaciju prema Bistričaku, Jastrepcu i Vukotići'', kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić, podnoseći izvještaj premijeru ZDK-a Miralemu Galijaševiću.  

Trenutno je u prekidu regionalna cesta  Maglaj-Zenica zbog visokog vodostaja rijeke Bosne, ali se očekuje da će u toku dana i taj dio cestvne komunikacije biti osposobljen. 

''Stanje prirodne nesreće proglašeno je u samo dvije općine, Zenica i Kakanj, koje se za sada uspješno nose sa stanjem na terenu, tako da još nisu stečeni uvjeti za proglašenje stanja prirodne nesreće na području ZDK'', kazao je Aličić. 

Premijer Galijašević je naglasio kako će Vlada ZDK, i bez takve odluke, učinit sve da pomogne sanaciju uništene infrastrukture na ugroženim područjima, a posebno gradu Zenica i općini Kakanj.

Kopirati
Drag cursor here to close