Poruke iz EU

Nema sigurnosti EU bez sigurnosti na zapadnom Balkanu

Vijesti / Flash | 08. 05. 2017. u 12:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nathalie Tocci, specijalna savjetnica visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, u intervjuu za portal European Western Balkans (EWB) kazala je da sigurnost EU ne može postojati bez sigurnosti na zapadnom Balkanu.

''Zapadni Balkan sastavni je dio Europe, a jednog dana će biti i sastavni dio Europske unije. Stoga, sigurnost Europe oslanja se na zapadni Balkan koliko i na zemlje članice EU. Bez demokracije, blagostanja i sigurnosti na zapadnom Balkanu, ne može biti ni evropske sigurnosti'', kazala je.

Naglasila je da dosad nije čula nijednog dužnosnika ili političkog čelnika u EU da javno ili iza zatvorenih vrata sugerira da zapadni Balkan neće eventualno postati dio Unije.

''Proces pristupanja doista jeste snažno vanjskopolitičko oruđe, ali cilj za zapadni Balkan je proširenje'', kazala je Tocci.

Mnogo pažnje dato je ulozi "vanjskih aktera" na zapadnom Balkanu, pogotovo Rusiji i Turskoj. Međutim, Tocci ne vjeruje da bi vanjski akteri mogli ugroziti EU udarajući na njenu "slabu točku".

''Ne vjerujem da će se to dogoditi. A to kažem zato što sam duboko uvjerena u europsku budućnost zapadnog Balkana. S obzirom na to, zaista je bitno za EU da ojača otpornost zapadnog Balkana kako bi zemlje regije mogle pružiti otpor i odmaknuti se od destabilizirajućeg uplitanja ako i kada se ono dogodi'', zaključila je Tocci u intervjuu za EWB.

Kopirati
Drag cursor here to close