Ustavni sud FBiH

Nema rasprave o presudi o Zakonu o notarima

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 10:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH neće se upuštati ni u kakve rasprave niti će sudjelovati u bilo kakvom tumačenju presude u vezi sa Zakonom o notarima u FBiH od 2.12.2015. godine, a objavljenoj u "Službenim novinama FBiH" 20.4.2016. godine, priopćeno je iz tog suda.

Taj sud podsjeća da je utvrdio da pojedine odredbe Zakona o notarima nisu u skladu s Ustavom FBiH, a nakon čega su se, navodi se u priopćenju, u javnosti pojavila "neprimjerena, ali i površna i pristrana, a time i neozbiljna tumačenja i osporavanja navedene presude, sve podržano naročito od nekih elektronskih medija i uz istupe tzv. domaćih, kao i nekih tzv. međunarodnih eksperata, kojima se kredibilitet presude kao i samog Ustavnog suda FBiH želi dovesti u pitanje".

S tim u vezi, Ustavni sud FBiH podsjeća da su razlozi i smisao neustavnosti određenih odredaba Zakona o notarima sadržani u obrazloženju te presude.

Istovremeno naglašava da se odluke Ustavnog suda FBiH provode, jer su u skladu s relevantnim odredbama Ustava FBiH konačne i obavezujuće, posebno kada Sud utvrdi da zakon, usvojeni ili predloženi zakon ili drugi propis FBiH, bilo koje županije, grada ili općine nije u skladu s Ustavom, osim ukoliko se izmijeni na način koji propiše Sud ili ukoliko Sud ne utvrdi prijelazna rješenja koja ne mogu biti na snazi duže od šest mjeseci.

Kopirati
Drag cursor here to close