Burne reakcije na ministrovo pismo

Nema prekida nastave, nema jesenskog odmora!

Ako želimo sačuvati zdravlje, to trebamo raditi po svim sferama ne samo po školama!
Vijesti / Flash | 30. 10. 2020. u 11:15 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici osnovnih i srednjih škola, ali i roditelji protive se jesenskom raspustu, koji je predložio resorni ministar obrazovanja Rašid Hadžović koji je dopisom školama u zatražio mišljenje.

''S obzirom na trenutno stanje mi u školama možemo raditi i provodimo mjere koje se od nas traže i nema razloga da prekidamo s nastavom. Možemo zaključiti da se u školama provode sve propisane mjere i discipline koje su nam dane od početka školske godine. Ako želimo sačuvati zdravlje, to trebamo raditi po svim sferama, ne samo po školama. Mi s terena kažemo, da nema potrebe za jesenjim odmorom, a što će ministar odlučiti ne znam, ovo je samo promšljanje s terena'', rekao je za Bljesak.info Zoran Landeka predsjednik Aktiva ravnatelja Srednjih škola.

Sindikat učitelja HNŽ-a jutros se javnosti obratio s priopćenjem, u kojem navode da su razočarani trakavicom koja se godinama odvija u sektoru obrazovanja, a izrazito iznenađen i šokiran slijedom dopisa resornog ministra o prijedlogu uvođenja takozvanog jesenskog odmora.

Nema prekidanja nastave

''U dopisu koji je znakovito upućen svima, osim samome sindikatu i roditeljima, kao važnim sudionicima procesa odgoja i obrazovanja, ministar traži mišljenje osnovnih i srednjih te zavoda za školstvo o uvođenju jesenskog odmora odnosno prekida nastave u trajanju od tjedan dana, koji bi se nadoknadili skraćivanjem zimskoga raspusta produljenjem nastave godine.

Pritom ministar nije u dopisu naznačio čije mišljenje traži ravnatelja ili samih učitelja. Razmatrajući dosadašnje posljedice po obrazovanje učenika, Sindikat je jednoglasno zauzeo stav da nema prekidanja nastave niti bilo kakvog jesenskog odmora, kao niti potpunog prelaska na nastavu na daljinu budući da je ista nezakonita, a nije ni tehnički ni materijalno regulirana ni kod djelatnika ni kod obitelji učenika'', navodi se u prioćenju koje je potpisao Slavo Lauš, predsjednik Sindikata.

Također, kako su naveli, Sindikat smatra da bi ovakav ''odmor'' išao na štetu ionako već oštećenog obrazovanja učenika te se pita tko će se to i od čega odmoriti?

Razgovor, a ne ''dopis na daljinu''

''Nadalje, stav Sindikata je da je bolje da učenici idu u školu na nastavu u onom broju koji je moguć i izvediv, nego da svi učenici ponovno gube nastavno gradivo i nadoknađuju ga u vrijeme kada su hladnoće velike te sezonska oboljenja intenzivnija nego u studenom mjesecu. Također nije prihvatljivo niti da su godina produljuje budući da su u pitanju situacije koje su pokrivene institutom prirodne nesreće kojim se jedino nastava može i prekinuti'', rekao je Lauš.

Ovim putem Sindikat još jednom poziva Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta da uspostavi otvoreni dijalog sa svim sudionicima obrazovnoga procesa te da se uživo sastane s njima, a ne dopisom „na daljinu".

Na prijedlog o jesenskom odmoru, reagirala je i Udruga roditelja Naša djeca koja se prije početka ove školske godine borila protiv uvođenja nastave na daljinu, tražeći sastanak i otvoren dijalog s Ministrom obrazovanja Rašidom Hadžovićem.

Za škole nema privatne opcije

''Dok cijeli svijet nastoji očuvati školovanje u što normalnijim uvjetima, kod nas sve funkcionira samo ono što je prioritet poput škola i zdravstva staje. Možda je i školovanje "hladni program", no nažalost za škole nemamo privatnu opciju.

Jučerašnji dopis ministarstva obrazovanja HNŽ u koje se pitaju ravnatelji da se uvede neki jesenji odmor ne precizirajući kada i bez ikavog pojašnjenja i naravno bez konzultacija s roditeljima još je jedno, sada već nemaštovito, prebacivanje odgovornosti na nekog drugog'', rekli su roditelji pitajući:

Što se događa po školama, što se skriva od roditelja pa se izlazi s ovakvim prijedlozima?

Koliko će iz ovakvih odluka profitirati djeca?

''Prema Vašim informacija epidemiloška situacija otežava nastavni proces, prema našim djeca su preopterećena. Iskoristite znanje i energiju na prilagodbu nastavi "novom normalnom" i ne zatvarajte škole!'', poručili su roditelji.

Obrazovanje na sudu

Podsjetimo, Hrvatska republikanska stranka podnijela je Apelaciju Ustavnom sudu zbog načina održavanja nastave.

''Nakon što su se iscrpile sve druge pravne mogućnosti s kojima smo nastojali natjerati odgovorne na izmjene preporuka školama za odvijanje nastave u aktualnim epidemiološkim uvjetima, nije nam preostalo ništa drugo nego dignuti sve na razinu Ustavnog suda. Ako već ne možemo mi, da Ustavni sud prekine ovu nakaradnu improvizaciju u školama i natjera ministarstvo obrazovanja i Vladu HNŽ na bavljenje svojim poslom'', objavio je HRS u priopćenju 16. listopada kojeg potpisuje Slaven Raguž.

Također, ranije smo pisali i prenosili komentare stručnjaka uključenih u obrazovni proces, koji kažu da online nastava mora biti zadnja opcija, a ukoliko do nje dođe, nju netko treba platiti i djeci i učiteljima i nastavnicima. Jer nema svako dijete računalo i pristup internetu. Posebice je teško online nastavu organizirati u obiteljima gdje ima više školaraca.

Također i Inicijativa roditelja HNŽ/ZHŽ - Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci najavila je tužbe.  ''Ovim putem službeno izvještavamo javnost da je Vijeće koordinatora Inicijative roditelja (operativno tijelo) dalo suglasnost odvjetniku Danijelu Pervanu za formiranje odvjetničkog tima s kojim ćemo otpočeti pravnu borbu protiv nezakonitih, neracionalnih i besmislenih restriktivnih mjera u školama. Ove nezakonite i sulude mjere su prekršile niz zakona koji jamče i štite prava roditelja i djece i koje su već nanijele psiho-fizičku štetu djeci, roditeljima i obrazovnom sustavu za koju ćemo tražiti kaznenu odgovornost'', naveli su u priopćenju.

Ranija obećanja - Neće doći do prekida?

Podsjećamo, prije devet dana u HNŽ-u su donesene nove mjere u kojima se, između ostalog, navodi da je obvezno nošenje zaštitnih maski za lice u školama za sve učenike od petog razreda nadalje. Dan kasnije glasnogovornik Kriznog stožera Vlade HNŽ Pero Ćiro Pavlović potvrdio je kako neće doći do prekida u odvijanju nastave u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, od čega su roditelji strahovali.

''Obrazovni proces, koliko god uvjeti bili teški, se mora odvijati. Dva su načina - onaj najljepši, s učiteljem u učionici, i online, odnosno na daljinu, ali sve to ovisi od broja inficiranih učenika i djelatnika u školstvu'', rekao je Pavlović.

Radi se, kako kaže, na traženju modela kako da se najučinkovitije zaustavi proboj koronavirusa u obrazovne ustanove, rekao je tada Pavlović, a s obzirom na ranije izjave stručnjaka involviranih u obrazovanje, djeca su u školama najsigurnija.

Kopirati
Drag cursor here to close