Unatoč zakonskoj obvezi

Nema posljedica za poslodavce koji ne uplaćuju doprinos za zapošljavanje invalida

''To znači da na svakog 16. radnika, ukoliko nemaju zaposlenu osobu s invaliditetom, uplaćuju poseban doprinos na račun Fonda. Društveno odgovorne kompanije to urade, dok one koji to ne rade ne snose posljedice'', ističe Baljić za Fenu.
Vijesti / Flash | 20. 05. 2019. u 09:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vršitelj dužnosti direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ahmet Baljić kaže da je najveći problem s kojim se Fond susreće u svom poslovanju to što poslodavci, unatoč zakonskoj obvezi, ne uplaćuju poseban doprinos koji je osnovni izvor financiranja projekata zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom. 

''To znači da na svakog 16. radnika, ukoliko nemaju zaposlenu osobu s invaliditetom, uplaćuju poseban doprinos na račun Fonda. Društveno odgovorne kompanije to urade, dok one koji to ne rade ne snose posljedice'', ističe Baljić za Fenu.   

U protekle četiri godine, kako kaže,  radilo se na poticanju poslodavaca da poštuju zakonske odredbe u pogledu zapošljavanja osoba s invaliditetom. 

Video: Baljić: Svi poslodavci ne uplaćuju doprinos za zapošljavanje invalida

''Unatoč svim problemima postigli smo izuzetne rezultate rada, što su uvidjeli i izaslanici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji su ovaj tjedan na izvanrednom zasjedanju prihvatili izvještaje o poslovanju. Osigurali smo sredstva za zapošljavanje za više od 1.000 osoba s invaliditetom u Federaciji. To su osobe čiji je stupanj invalidnosti 60 posto i više'', rekao je Baljić.   

U posljednje tri godine zaposleno je više od 3.300 osoba, što je gotovo pet puta više u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015. 

''Sufinanciramo njihovo školovanje, kvalifikaciju, prekvalifikaciju kao i osposobljavanje za određeni posao, te ih stimuliramo tijekom rada. Ako bi se poboljšala disciplina poslodavaca pri uplati posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom, u naredne četiri godine mogla bi biti osigurana sredstva za zapošljavanje dodatnih 5.500 osoba'', kazao je Baljić i dodao da očekuje da će izaslanici, kao i zastupnici Federalnog parlamenta posebnu pažnju posvetiti  rješavanju radno-pravnih i statusnih pitanja osoba s invaliditetom. 

Također, smatra, potrebno je sagledati mogućnosti za dalji razvoj što kvalitetnijeg procesa priznavanja prava na profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, u skladu s afinitetima osoba s invaliditetom, njihovom preostalom radnom sposobnošću te potrebama tržišta rada, kao ključni faktor za održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom. 

Kopirati
Drag cursor here to close