Teroristički napad

Nema podataka o tome ima li bh. državljana među žrtvama na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu živi dvije tisuće građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a Hajrić dodaje da se radi o prvim informacija koje će se nastaviti provjeravati.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2019. u 09:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Australiji koji pokriva i Novi Zeland Mirza Hajrić potvrdio je za Fenu da za sada nema informaciju o tome imali u terorističkom napadu koji se dogodio u Christchurchu žrtava koje su porijeklom iz BiH.

Na Novom Zelandu živi dvije tisuće građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a Hajrić dodaje da se radi o prvim informacija koje će se nastaviti provjeravati.

Naoružani napadač s puškama uletio je u dvije džamije u gradu Christchurch te ubio najmanje 40 osoba, dok je 20 ljudi teško ozlijeđeno. Napadi su se dogodili u džamijama Al Noor i Linwood.

veleposlanik BiH izrazio je zabrinutost zbog činjenice da je napadač u svom ubilačkom pohodu slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se spominje Radovan Karadžić, "koji treba da vodi Srbe, koji se nikoga ne boji".

Sve to jasno je vidljivo, tvrdi, na snimku, a taj video napadač je snimio i objavio na društvenim mrežama, javile su ranije agencije.

Hajrić je potvrdio i da se radi o bijelcu koji je rođen u Australiji, na puškama koje je nosio ispisane su poruke protiv imigranata, muslimana i islama.

Policija je odmah uhitila nekoliko osoba, među kojima je i osoba sa snimka, a premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je da je u pitanju dobro planiran teroristički napad.

Kopirati
Drag cursor here to close