27. godišnjica stradanja kod Zvornika

Nema odgovornih za zločine nad 36 ubijena bošnjačka civila

Prema riječima preživjelih, na današnji dan srpski vojnici okupili su mještane u tri različite skupine na tri različita lokacije u mjesnoj zajednici Snagovo.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2019. u 18:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani Snagova i preživjele žrtve prisustvovale su danas obilježavanju godišnjice ubojstva 36 bošnjačkih civila i ujedno se prisjetili strašnog događaja koji se dogodio na današnji dan prije 27 godina. 

Prema riječima preživjelih, na današnji dan srpski vojnici okupili su mještane u tri različite skupine na tri različita lokacije u mjesnoj zajednici Snagovo. U jednoj skupini je bio 41 civil, a u toj skupini većina je bilo žena, među njima starica, djece i trudnica. Oni su streljani su na lokaciji Rašidov Han. 

Nekoliko civila je uspjelo izbjeći streljanje, a jedna od preživjeli žrtava tog streljanja je Zlatija Mujanović. Tijekom ubojstva tih civila Zlatija je imala šesnaest godina. 

''Bili smo sakriveni u šumi ,došli su ipohvatali nas, te odveli do škole. Kasnije je došao kamion s osam vojnika. Pucali su po nama. Uzela sam sestru za ruku i bježale smo između kuća. Sakrile smo se u vanjski wc, a s nama su bile dvije žene i dvoje djece. Kada su pobili jednu skupinu, došli su do nas. Nažalost, jedno dijete su ubili, a ja i sestra i ostale smo žive. Dragi Bog me spasio da se sazna istina i da se priča o tome kako je bilo. Moja majka je ubijena u osmom mjesecu trudnoće. Nakon ubojstva, tijela su spaljena'', kazala je Mujanović. 

Muris Čivić, predsjednik džematskog odbora, kaže da se od 2000. u tom mjestu počinje obilježavati sjećanje na nedužne ubijene civile, a ranije se godišnjica obilježavala u Tuzli. 

''Mi danas obilježavamo 27. godišnjicu stradanja nedužnih civila Bošnjaka. Najveći problem je što nitko nije odgovarao za zločin koji se dogodio na Snagovu. Troje je preživjelo streljanje i oni danas imaju traume od tog strašnog zločina. Poručujem da se nikada i nikome ne ponovi ono što se dogodilo na Snagovu i ono što se dogodilo cijelom Podrinju. Ovaj zločin se ne smije zaboraviti i nastavit ćemo s obilježavanjem dok god postoji stanovnika u Snagovu'', rekao je Čivić.  

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao. U jednom procesu koji je vođen pred sudom BiH osumnjičeni je oslobođen svake odgovornosti, a nakon presude svu imovinu je rasprodao i odselio u Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close