Izaslanici HDZ BiH-HNS

Nema nikakvog razloga da Parlament Federacije BiH ne zasjeda

„Zbog pandemije virusa Covid-19 koji je paralizirao cijeli svijet, svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti'', poručili su.
Vijesti / Flash | 30. 03. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici HDZ BiH-HNS u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednako kao i njihove kolege u Zastupničkom domu smatraju kako nema nikakvog razloga da Parlament Federacije BiH ne zasjeda u uvjetima krize nastale zbog pandemije koronavirusa (Covid-19).

 „Naša je ljudska, moralna, a na kraju i ustavna obveza raditi svoj posao i u kriznim uvjetima, jednako kao što ga rade i mnogi drugi. Uz obvezno poštivanje mjera zaštite, smatramo da je moguće održati zasjedanja oba doma te donijeti neophodne Izmjene i dopune Poslovnika o radu koje su već spremne, a koje bi nam omogućile on-line zasjedanja“, poručili su u priopćenju za javnost

Odbacili su svaku mogućnost suspendiranja ustavnih nadležnosti zakonodavnoj vlasti od strane pojedinih dužnosnika izvršne te naglasili kako teret krize nastale zbog pandemije koronavirusa trebaju preuzeti svi te svojim radom i angažiranjem dati doprinos pronalasku najučinkovitijih mjera oporavka.

„Zbog pandemije virusa Covid-19 koji je paralizirao cijeli svijet, svi moramo preuzeti svoj dio odgovornosti, predstavnici vlasti svakako najveći. Svjesni smo kako uporedo s mjerama zaštite zdravlja ljudi,  aktivno treba raditi na mjerama opstanka i spašavanja gospodarstva. S tim u vezi bit će neophodno mijenjati postojeća i donositi nova zakonska rješenja kojima ćemo odgovarati na izazove pred kojima smo se našli“, poručuju te naglašavaju kako nije vrijeme političkih prepucavanje već odgovornosti prema poslu kojeg radimo, uz puno poštovanje zakona i ustava.

„Samo zajedničkim angažiranjem možemo se uspješno boriti i izboriti s krizom koja nas je zahvatila zbog pandemije koronavirusa, posebno u složenim sustavima kakav je Federacija BiH. Pri tomu moramo biti svjesni da svako međusobno zadiranje u ustavne nadležnosti dodatno produbljuje ionako teško stanje u Federaciji BiH i BiH. Oni koji su nas birali kao i oni koji pune Proračun Federacije BiH od nas očekuju da radimo i dodatno se angažiramo na donošenju zakona koji će pomoći u izlasku iz krize. Nema nijednog razloga da ne radimo svoj posao i damo svoj doprinos u ovim teškim vremenima“, poručili su.

Martinović pozvao na održavanje sjednica Parlamenta Federacije BiH

„Kao predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mišljenja sam da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i u ovoj novonastaloj situaciji uzrokovanom pandemijom koronavirusa (Covid 19) mora raditi i izvršavati svoj dio  ustavnih obveza, te da nema razloga da zakonodavna vlast ne funkcionira.“, izjavio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH naglasivši kako je jedini preduvjet za rad zakonodavne vlasti u ovim uvjetima   donijeti Izmjene i dopune Poslovnika o radu u oba doma Parlamenta Federacije BiH.

„Izmjene i dopune Poslovnika o radu  omogućile  bi neometana online zasjedanja, a samim time i donošenje vrlo važnih odluka koje će biti nužno usvojiti kako bismo se mogli  nositi sa izazovima krize koja je već nastupila. Ako u ovoj zemlji mogu raditi liječnici, zdravstveni djelatnici, policajci, trgovci, komunalni djelatnici i mnogi drugi, ne vidim niti jednog razloga zbog kojeg ne bi  mogla zasjedati oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i donijeti izmjene i dopune svojih poslovnika. Na taj način bismo osigurali preduvjet za normalno funkcioniranje zakonodavne vlasti, korištenjem informacijskog sustava koji podržava prijenos video konferencije ili aplikacija, programa i drugih elektroničkih platformi za izravnu glasovnu i video komunikaciju“, pojašnjava te navodi da su već u prošli petak obavijestili izaslanike u Domu naroda da očekuju sredinom  ovog tjedna sjednicu na kojoj će se  izvršiti izmjene Poslovnika o radu Doma naroda.

„Naš zajednički dogovor sa predsjedateljem Zastupničkog doma bio je da se sjednica Zastupničkog doma održi u utorak 31.03.2020 godine, a sjednica Doma naroda 01.04.2020. godine uz sve mjere epidemiološke zaštite. Što se nas tiče, u ovom trenutku  čekamo " reakciju Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine", jer naglašava Martinović,  samo izmijenjeni Poslovnici u oba doma Parlamenta i usklađena metodologija rada omogućavaju donošenje validnih odluka.

„Pozivam predstavnike političkih stranaka u FBiH na donošenje razboritih odluka, te potpunu predanost  poštivanju ustava i zakona koji su na snazi u ovoj zemlji “, poručio je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close