Kontrola

Nelegalno naoružanje i krijumčarenje oružja veliki problem u BiH

Problem koji se mora riješiti u Bosni i Hercegovini, smatra profesor Univerziteta u Banja Luci Druško Vejnović, jeste da zaostalo oružje dođe pod kontrolu institucija države.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je njemačka policija u veljači uhitila dvojicu bh. državljana od 17 i 28 godina u čijem vozilu su pronašli 95 granata, četiri automatske puške, osam poluautomatskih pištolja i drugo oružje, uslijedilo je uhićenje još dvojice muškarca porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Prema pisanju Bilda, protiv njih je podignuta optužnica i sudit će im se zajedno sa ranije uhićenima. I ovaj slučaj nanovo aktualizira pitanje zaostalog i lako dostupnog naoružanja, kao i pitanje poboljšanja kontrole granica.

Sva četvorica uhićenih državljana BiH optuženi su da su kao članovi organizirane kriminalne grupe u Mercedesu sakrili oružje koje su prevezli preko Češke u Njemačku. Krijumčarili su ratno oružje koje su prodavali na teritoriju Njemačke. U istrazi sudjeluje i državno tužiteljstvo Njemačke, te Federalni ured kriminalističke policije.

Video: Krijumčarenje oružja

Prema zapažanju sugovornika BHRT-a sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu Kenana Hodžića, zapadna balkanska krijumčarska ruta je tranzitno područje koje koriste organizirane kriminalne grupe.

Problem koji se mora riješiti u Bosni i Hercegovini, smatra profesor Univerziteta u Banja Luci Druško Vejnović, jeste da zaostalo oružje dođe pod kontrolu institucija države. No, dodaje da je to problem i Europske unije, te kako su uhićeni prešli sve granice da bi došli do Njemačke.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije podsjeća da od 2015. godine postoji Akcijski plan Europske komisije za sprečavanje trgovine i zlouopotrebe oružja u Europskoj uniji i trećim zemljama.

Iako smo u Bosni i Hercegovini svjesni problema, naše sigurnosne institucije, zaključuje Hadžović, nisu ovo prepoznale kao veliki problem. Naime, prema statistici, više od 95 posto kaznenih djela, uz upotrebu oružja,
počini se upravo nelegalnim naoružanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close