SIP

Nelegalan rad: Zaposlena i nakon 14 mjeseci isteka mandata

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 08:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH od rujna 2014. godine radi u krnjem sastavu, a od studenog iste godine krši Izborni zakon, budući da je Ireni Hadžiabdić, članu SIP BiH iz reda ostalih, tada istekao mandat, te je morao biti imenovan novi-stari član SIP-a iz reda ostalih.

Informacija o isteku mandata Hadžiabdićevoj "Nezavisnim" je potvrđena i u samom SIP BiH, iako iz Komisije navode kako su nekoliko puta bezuspješno pokušavali riješiti ovu situaciju.

"Središnje izborno povjerenstvo BiH je više puta nadležne informiralo o tome da je članici SIP BiH, Ireni Hadžiabdić istekao mandat. Obraćali smo se i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH da treba imenovati svoje predstavnike u Komisiju za izbor i imenovanje člana SIP BiH, međutim u cijelom VSTV-u nisu predložili svoga člana iz reda ostalih u Komisiju za izbor i imenovanje člana SIP BiH", kaže Maksida Pirić, glasnogovornica SIP BiH.

Prema njezinim riječima, tek nedavno stekli su se uvjeti za formiranje ove komisije, te je ona počela s radom.

"Predsjedavajuća te komisije je Borjana Krišto i molimo Vas da se za eventualno dodatna pitanja obratite njoj. Nadalje, član 2.5 stav (9) Izbornog zakona BiH kaže da u slučaju da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne provede postupak izbora članova SIP BiH kojima je istekao mandat, članovi Središnjeg izbornog povjerenstva nastavit će obavljati svoju dužnost do imenovanja novih članova, tako da ne postoji tehnički mandat člana SIP-a, kako vi navodite", ističe Pirić.

Ipak, uvidom u Izborni zakon ispostavilo se da pojašnjenje SIP-a nije najvalidnije, odnosno najpreciznije. Naime, član 2.15, stav 4 Izbornog zakona kaže da "ukoliko članu SIP-a mandat ističe u izbornom periodu, mandat mu se produžava samo do isteka izbornog perioda, odnosno do potvrđivanja rezultata izbora".

Budući da izborni period podrazumijeva vrijeme od dana raspisivanja izbora do dana potvrđivanja rezultata izbora (član 1, tačka 1a, stav 12 IZ BiH) to znači da je Hadžiabdićevoj mandat mogao biti produžen samo do potvrđivanja rezultata prethodnih općih izbora, dakle do studenog 2014. godine.

Željeli smo čuti mišljenje i same Hadžiabdić, koja je najmanje kriva za ovo kršenje zakona, no ona je poručila da zbog sastanka nije u mogućnosti odgovoriti na poziv, poručivši da svoju dužnost obavlja "u skladu s Izbornim zakonom BiH" i da nema ništa više dodati.

Na kraju se logičnim postavlja ključno pitanje: što bi se dogodilo i kakve bi to posljedice izazvalo ukoliko bi netko sada pokrenuo pitanje legalnosti odluka SIP BiH, pogotovo onih za koje su glasala četiri člana, od kojih je jedan Hadžiabdić, budući da se odluke u SIP-u donose dvotrećinskom većinom?, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close