Inzko Ban Ki-moonu

'Neki političari nastavljaju s destruktivnim planovima i podjelama BiH'

Vijesti / Flash | 09. 11. 2016. u 10:23 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko, nakon podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a u utorak, sastao se s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. Ovo je također bio i njihov oproštajni sastanak, na kome je visoki predstavnik zahvalio generalnom tajniku na stalnoj podršci i privrženosti postizanju mira i stabilnosti u BiH za vrijeme oba njegova mandata na ovoj dužnosti, tijekom kojih je i posjetio Bosnu i Hercegovinu 2012. godine.

Kako je priopćeno iz Ureda visokog predstavnika (OHR), visoki predstavnik je informirao generalnog tajnika UN-a o dva trenda koji postoje u Bosni i Hercegovini.

''Iako se lideri Bosne i Hercegovina i dalje obavezuju na reforme koje imaju za cilj europsku integraciju, paralelno tome, neki politički akteri nastavljaju s destruktivnim planovima i aktivnostima iz prošlosti, što ima za cilj daljnju podjelu ove zemlje'', naveo je Inzko.

Na sastanku s generalnim tajnikom UN-a, visoki predstavnik je u potpunosti podržao integraciju BiH u EU. On je izrazio nadu da će se političari u BiH fokusirati na put članstva u EU, a ne na pitanja koja vode u destabilizaciju kao što je bio referendum u RS.

''Referendum održan 25. rujna bio je grubo kršenje Mirovnog sporazuma. Iznad svega, to je bio napad na pravosuđe i vladavinu prava, koji su bili primarni ciljevi ovog čina. On ide mnogo dalje od pukog praznika. Ovim korakom bez presedana, organi Republike Srpske su pokazali da ne smatraju da imaju obavezu poštivati odluke Ustavnog suda, što praktično znači da su izašli iz pravosudnog sustava ove zemlje'', rekao je visoki predstavnik.

Za vrijeme boravka u New Yorku, visoki predstavnik će se također sastati sa stalnim predstavnicima nekoliko zemalja članica UN-a.

Tijekom ostatka posjete Sjedinjenim Američkim Državama, visoki predstavnik će posjetiti Washington gdje će se sastati s pomoćnikom državnog tajnika i koordinatorom za obnovu i stabilizaciju, veleposlanikom Davidom M. Robinsonom i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Hoytom Brianom Yeeom.

Kopirati
Drag cursor here to close