Britanija slabi

Nekada najmoćnija mornarica svijeta ima samo 19 velikih brodova

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 12:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva ima "patetično mali" broj ratnih brodova i umanjenu sposobnost da odgovori na buduće prijetnje, stoji u priopćenju posebnog Povjerenstvo za obranu u okviru državnog parlamenta, piše Klix.ba.

Nekada najmoćnija mornarica na svijetu danas ima 19 fregata i razarača, a prije skoro 20 godina taj broj je iznosio 35. Broj ratnih brodova mogao bi postati manji ukoliko britanska vlada zakasni u rokovima za gradnju novih brodova, rekli su članovi Komiteta za obranu u okviru priopćenja koje je obavljeno u ponedjeljak.

Pored 19 velikih brodova, London raspolaže sa 11 podmornica i nekoliko desetaka manjih plovila.

"Broj velikih brodova mornarice je desetljećima u padu. Flota je sada ispod kritičnog nivoa koji je potreban za potencijalne zadatke ukoliko se međunarodna situacija nastavi pogoršavati", rekao je šef Komiteta za obranu Julian Lewis.

S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo se sprema za veliku modernizaciju svojih ratnih brodova. Početkom ovog mjeseca ministar obrane Michael Fallon najavio je gradnju osam borbenih plovila koja bi trebala početi tijekom ljeta 2017, piše Klix.ba.

Ipak, čak i kada se izgrade, brodovi neće odmah moći ući u službu.

Pored toga, kao što Komitet uviđa, postoji bojazan od kašnjenja u izgradnji. Također, šest razarača će izaći iz službe kako bi se podvrgnuli remontu, što će dodatno pogoršati brojno stanje.

Kopirati
Drag cursor here to close