Vremeplov

Nekad bilo: 15 minuta blokade u Neumu

Seth turist iz New Yorka koji se našao u Neumu kad je blokirana prometnica za Bljesak.info je rekao kako bi rješenje za probleme Neumljana bila izgradnja druge ceste.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2020. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Neuma predvođeni udrugom ''Naš Neum'' danas blokiraju magistralnu prometnicu ogorčeni zbog višegodišnje prometne izoliranosti jedinog bh. grada na moru. Blokada prometnice u Neumu počela je incidentom kada je jedan automobil pokušao probiti kordon prosvjednika. Zasada nema informacija o ozlijeđenima.

Bio je to izvještaj iz Neuma objavljen na portalu Bljesak.info na današnji da, 7. srpnja 2017. godine.

Naime, građani Neuma predvođeni udrugom ''Naš Neum'' u petak su blokirali magistralnu prometnicu ogorčeni zbog višegodišnje prometne izoliranosti jedinog bh. grada na moru. Blokada prometnice trajala je oko 15 minuta.

''Građani Neuma su u teškoj situaciji u ljetnoj sezoni jer imamo po četiri sata čekanja na granicama Neum - Klek Neum 1 i Neum 2 Zaton-Doli. Neum je blokiran prema RH i prema BiH jer imamo kozji put koji ide preko Svitave u širini tri metra. To nije magistralni put'', rekao je Dalibor Krešić predsjednik udruge Naš Neum.

Krešić je rekao kako je u ljetnim mjesecima zbog granica problem prijevoz trudnica do rodilišta.

''Problem je što nemamo bolnicu u Neumu i kotiramo prema Dubrovniku i Mostaru gdje idemo u bolnice. Neum je mlad grad, a 90 posto djece se rodilo u RH. Nas bi policija pustila na granici, ali joj mi ne možemo prići od gužve'', objašnjava Krešić. Rekao je kako je hrana u Neumu skuplja zbog skupljih troškova dostave.

Kaže da stanovnici Neuma traže da se za njihove potrebe otvore granični prijelazi prijelaz Vukov klanac i Duži - Imotica.

Vinko Sentić predsjednik Općinskog vijeća Neuma je rekao kako su građani najmanje zainteresirani za blokade prometnica, ali su na njih primorani.

''Imamo informaciju da će biti otvoren granični prijelaz Duži - Imotica, a mi tražimo otvaranje prijelaza Vukov klanac. Promet je i bez kontrola pregust'', rekao je Senić i dodao kako je što ažurnije potrebno napraviti cestu Neum - Stolac.

Dodao je kako bi na sastanku Vlada BiH i Hrvatske trebalo biti govora upravo o ovom problemu Neumljana.

Seth turist iz New Yorka koji se našao u Neumu kad je blokirana prometnica za Bljesak.info je rekao kako bi rješenje za probleme Neumljana bila izgradnja druge ceste.

''Mislio sam da se radi o prometnoj nesreći, ali su mi objasnili da se radi o blokadi. Lokalno stanovništvo se buni zbog prometa. Mislim da bi oni trebali napraviti drugu cestu'', rekao je Seth, navodi se u tekstu objavljenom prije tri godine.

Istog dana objavljeno je kako načelnik Neuma Živko Matuško podržava blokadu u Neumu te da je donesena odluka o otvaranju prijelaza Imotica - Duži prema Dubrovniku za međunarodni promet na tri mjeseca.

Tri godine kasnije, Neum još uvijek čeka normalno povezivanje s ostatkom zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close