bizreg.pravosudje.ba

Neizvjestan rad online registra vlasništva nad kompanijama

Dok su novinari i građani provjeravali tko su vlasnici kompanija koje su dobile vrijedne tendere u vrijeme krize, stranica online registara, koja je najbrži način dolaska do podataka o vlasništvu, prestala je raditi.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2020. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je nekoliko dana državni online registar kompanija u Bosni i Hercegovini bio potpuno nedostupan, pristup je ponovo moguć ali tek nakon upozoravajuće poruke da Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nije nadležno za ovu stranicu.

Nakon upita upućenog VSTV-u, Ministarstvu pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Pravosudnom povjerenstvu Brčko distrikta, niti jedna od ovih institucija nije mogla potvrditi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tko je u konačnici odgovoran za dostupnost online registara na adresi bizreg.pravosudje.ba koje koriste novinari, istraživači i građani da dođu do podataka o vlasništvu nad kompanijama u BiH.

U vrijeme kada su građani i novinari posebno zainteresirani za podatke o kompanijama koje dobijaju važne tendere za nabavku medicinske opreme tijekom pandemije, transparentnost podataka ne bi trebala biti umanjena, što uključuje podatke o kompanijama koje dostavljaju sudovi, smatra Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo.

“U trenutku različitih afera koje mediji otvaraju, mi građani BiH, a pogotovo mediji koji nam, između ostalog, i serviraju informacije, morali bismo imati dostupne sve informacije o radu sudova u ovom trenutku”, kaže Miraščija.

Dok su novinari i građani provjeravali tko su vlasnici kompanija koje su dobile vrijedne tendere u vrijeme krize, stranica online registara, koja je najbrži način dolaska do podataka o vlasništvu, prestala je raditi. Nakon nekoliko dana i upita BIRN-a BiH, stranica je ponovo bila dostupna, ali uz poruku.

“Tražili ste stranicu bizreg.pravosudje.ba. VSTV BiH nije nadležan za ovaj sustav. Sve eventualne probleme trebate prijaviti Ministarstvu pravosuđa FBiH ili Pravosudnom povjerenstvu Brčko distrikta”, pisalo je u poruci.

Baza na serveru VSTV-a

Dejan Đurović iz Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta u BiH kaže da o ovom slučaju nisu obaviješteni.

“Razgovarali smo s našom IT službom, to je funkcioniralo na način da smo mi samo dostavljali podatke, ove koji se vode kod nas, u registar, administratoru sajta. Sad to vidimo i mi, da je prestalo da radi. Kad pokušamo da se logiramo, tamo stoji da može da se logira Federalno ministarstvo pravosuđa i Pravosudno povjerenstvo. Nas nitko ništa nije obavijestio, ni da taj sajt ne radi, ni da mi više ne treba da dostavljamo podatke, znači ništa”, kaže Đurović.

On je rekao da bi VSTV trebao imati više informacija dok oni čekaju nova saznanja.

Iz VSTV-a su za BIRN BiH ponovili da stranica nije u njihovoj nadležnosti. Objasnili su da je pristup stranici napravljen preko pravosudne mreže i da je zbog toga aplikacija dobila pravosudnu domenu u nazivu.

Iz Vijeća su objasnili da je Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u FBiH propisana nadležnost Federalnog ministarstva pravosuđa i Pravosudnog povjerrenstva Brčko distrikta za osiguranje tehničke ispravnosti, održavanja i trenutne isporuke elektronskih podataka glavne knjige registra, kao i funkcioniranje sustava registracije.

Također, Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj (RS) nadležnost je propisana Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge, da u suradnji s Vladom RS-a, osigurava softverski program, tehničku ispravnost, održavanje i isporuku elektronskih podataka glavne knjige registra i pravilno i trajno funkcioniranje Jedinstvenog informacionog sustava za registraciju poslovnih subjekata RS-a.

Iz VSTV-a su kazali da, u skladu s navedenim zakonima, registre poslovnih subjekata direktno vode zakonom predviđeni registracijski sudovi.

Nejasne nadležnosti

Online državni registar bio je zamišljen kao jedno mjesto na kome bi se mogli pronaći podaci o kompanijama iz cijele države.

“Po završetku razvoja u kojem VSTV BiH nije sudjelovao ni na koji način, javio se praktičan problem izbora lokacije na kojoj će biti instalirana navedena aplikacija. Nakon dogovora nadležnih ministarstava i Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH, ista je instalirana na serveru VSTV-a BiH”, objasnili su iz Vijeća i dodali da oni ne posjeduju izvorni kôd aplikacije niti mogu pristupiti bazi podataka.

“Sve što Odjel za IKT u Tajništvu VSTV-a BiH može uraditi jeste da provjeri je li spomenuti server na kojem je instalirana aplikacija upaljen i eventualno restartati navedeni server, odnosno provjeriti je li baza upaljena i jesu li servisi na serveru neophodni za rad aplikacije aktivni.”

Iz VSTV-a su naveli kako zajedničko održavanje aplikacije i njezine baze, kao i svakodnevno punjenje baze podacima iz registara poslovnih subjekata u registracijskim sudovima još uvijek nije riješeno na kvalitetan način.

U međuvremenu je Ministarstvo pravde RS-a prestalo unositi podatke u zajednički državni registar i već nekoliko godina kroz ovaj registar nije moguće pretraživati podatke o gospodarskim subjektima iz ovog entiteta. Republika Srpska ima svoj samostalni registar.

Iz Federalnog ministarstva pravosuđa kažu da su provjerili dostupnost stranice i da stranica funkcionira ali “iz razloga propusnosti interneta može doći do privremenih nemogućnosti pristupa”.

Iz ovog ministarstva na BIRN-ov upit nisu potvrdili je li stranica u njihovoj nadležnosti.

Općinski sudovi koji su odgovorili na upit BIRN-a BiH rekli su da nisu upoznati s ovim slučajem i da nemaju nikakve informacije o promjeni nadležnosti za stranicu bizreg.pravosudje.ba.

Iz Općinskog suda u Sarajevu kazali su da redovno unose podatke na internet stranicu, ali da nemaju podatke tko je nadležan za vođenje stranice, dok je Općinski sud u Orašju odgovorio da ne vrši izravan unos podataka na stranici, niti je to ikada radio. Iz Općinskog suda u Travniku naveli su da nemaju dodatne informacije o radu online registra.

Kopirati
Drag cursor here to close