Pokrenuta kampanja

'Ne iz mog džepa': Ukinuti financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna

Vijesti / Flash | 10. 06. 2016. u 09:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanski savez pokrenuo kampanju 'Ne iz mog džepa': Ukinuti financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna

U nastavku pročitajte priopćenje Građanskog saveza čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

"Javnosti želimo predočiti sve načine na koji pare poreznog obveznika mogu biti iskorištene pametnije, racionalnije i u interesu građana BiH.

U sklopu kampanje bit će organizirana i ulična akcija potpisivanja peticije za izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka odnosno za ukidanje financiranja stranaka iz proračunskih sredstava.

Peticija se može potpisati i putem interneta na sljedećoj adresi: Potpiši on-line peticiju

Naime, Zakonom o financiranju političkih stranaka propisano je da se političke stranke mogu financirati iz proračuna Bosne i Hercegovine, entitetskih i županijskih proračuna, proračuna Brčko Distrikta, te proračuna drugih jedinica lokalne uprave i samouprave.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstcva (SIP/CIK), izdvajanja iz proračuna svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini za financiranje političkih subjekata u 2015. godini bila su planirana u iznosu od 18.583.888,93 KM. Planirani iznos je isplaćen u postotku od 94,70 % i iznosi 17.598.730,98 KM.

Podaci SIP-a pokazuju da je u proteklih deset godina iz proračuna svih nivoa vlasti političkim subjektima isplaćeno skoro 300 milijuna KM.

Analizirajući godišnje izvještaje SIP-a o financiranju političkih stranaka možemo vidjeti da je samo Stranka Demokratske Akcije građane koštala preko 24 milijuna KM u razdoblju od 2009. do 2015. godine.

Izdvajanja za političke stranke zagarantirana su zakonima i proračunima za razliku od, primjera radi, financiranja javnih kuhinja za socijalno ugrožene građane.

Jesmo li mogli pametnije iskoristiti ovaj novac, za stvari od egzistencijalnog značaja za građane Bosne i Hercegovine?

Želimo li nastaviti financirati političke stranke iz vlastitog džepa a isključivo u njihovu korist?
Podržite nas u zahtjevu da se pod hitno izvrše izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka u BiH. Hajde da mi, građani BiH, konačno odredimo koji su to prioriteti na koje ćemo trošiti naš novac!

Skinimo političke stranke s proračuna!"

Kopirati
Drag cursor here to close