100 u tri dana

Navala migranata u ŽZH

U sljedećih nekoliko mjeseci može se očekivati 50.000 do 100.000 migranata koji će kroz BiH htjeti prijeći u EU pa će se stoga aktivirati i kontrolni punktovi na pograničnim dijelovima ŽZH.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2018. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od početka 2018. godine na području Županije Zapadnohercegovačke evidentirano je oko 300 migranata, potvrdio je ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras na sjednici Skupštine ŽZH održanoj u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Migranti se sve češće mogu susresti na području Ljubuškog i Posušja koji tim rutama žele prijeći u Europsku uniju, odnosno Hrvatsku.

''Intenzitet je pojačan i u posljednja tri dana, točnije stotinjak osoba je evidentirano'', ističe ministar Boras i dodaje kako veliku poteškoću stvara činjenica da su te osobe uredno prijavljene u Uredu za strance u Sarajevu s kartonom tražitelja azila koji im omogućuje slobodno kretanje na području cijele BiH.

Bljesak.info / Zdravko Boras

Lokalnoj policiji preostaje jedino evidentiranje migranata, njihovo legitimiranje te izvještavanje Ureda za strance da ih preuzme. Problem je nedostatak sabirnih centara koji bi preuzeli te osobe, a riječ je mahom o bolesnim i iznemoglim ženama i djeci, ističe ministar Boras te dodaje da MUP ŽZH poduzima određene mjere te se samostalno bori s navalom migranata.

On se nada da će se i druge institucije uključiti u rješavanje ovog rastućeg problema, misleći pri tom na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ŽZH, Upravu civilne zaštite ŽZH i Crveni križ.

U sljedećih nekoliko mjeseci može se očekivati 50.000 do 100.000 migranata koji će kroz BiH htjeti prijeći u EU pa će se stoga aktivirati i kontrolni punktovi na pograničnim dijelovima ŽZH.

Kopirati
Drag cursor here to close