Lazar Prodanović

NATO savez ne bi primio BiH u ovakvom stanju

Nepotrebno je miješati dva nespojiva pitanja...
Vijesti / Flash | 07. 06. 2019. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO savez ne bi primio BiH u ovakvom stanju i kada bi svi politički subjekti izrazili želju da zemlja postane član te alijanse, kaže izaslanik SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Lazar Prodanović.

Navodi da je besmisleno uvjetovati konstituiranje izvršne vlasti zbog tehničkih pitanja i ističe da je u interesu svih u BiH da, u skladu sa ustavnom pozicijom, bude predložen mandatar za Vijeće ministara i onda u skladu s poslovnikom popunjeno Vijeće ministara.

Prema njegovim riječima, razumljiv je odnos Bošnjaka i Hrvata prema Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP), Godišnjem nacionalnom programu BiH /ANP/, ali bi Hrvati i Bošnjaci, posebno Bošnjaci, morali da u većoj mjeri razumiju stav srpskog naroda i Republike Srpske.

"Nepotrebno je miješati dva nespojiva pitanja, jer bi svako imao na agendi previše pitanja koja neko treba da ispuni, a to sve uvjetovati prijedlogom za mandatara Vijeća ministara koji pripada srpskom narodu. Nepotrebno je to tako rješavati", rekao je Prodanović za Televiziju N1.

On je dodao da predstavnici Republike Srpske u zakonodavnim institucijama BiH ne osporavaju u bilo kojem smislu dosadašnju suradnju sa NATO-om.

Prodanović je naglasio da je u vezi sa kandidatskim statusom za BiH značajno to što će u prvoj polovini naredne godine Hrvatska predsjedavati EU i da u tom periodu budu realizirane značajne aktivnosti za BiH.

"Smatram da je interes Hrvatske stabilna BiH. Mi imamo uvjetno pozitivno mišljenje sa 14 primjedbi koje bi zvaničnici u BiH trebalo da poboljšaju u narednom periodu. U sličnoj situaciji smo kao neke zemlje koje pretendiraju da dobiju status kandidata, a najočiglednije je to u slučaju Albanije i mislim da bi svi političari u BiH trebalo da porade na vladavini prava", naveo je Prodanović.

Kopirati
Drag cursor here to close