Robert Houston

NATO ohrabruje bh. vlasti da ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine

''NATO pruža podršku knjiženju vojne imovine i nastavit ćemo je pružati'', istaknuo je Houston.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2018. u 18:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NATO pozdravlja napredak Bosne i Hercegovine u pogledu knjiženja perspektivne vojne imovine na državu BiH, a za upotrebu Ministarstva obrane BiH, i spreman je aktivirati Akcijski plan za članstvo (MAP) kada taj uvjet, koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine, u potpunosti bude ispunjen.

To je u intervjuu za web stranicu NATO stožera izjavio zapovjednik NATO-a u BiH general Robert Houston, dodajući da saveznici pažljivo nadziru ovaj proces.

''NATO pruža podršku knjiženju vojne imovine i nastavit ćemo je pružati. Bitno je raditi na tome zajedno kako bi zadržali pozitivni zamah, ali zadatak je BiH da nastavi s provođenjem reformi kako bi ubrzala svoje auroatlantske integracije'', istaknuo je Houston.

Naglasio je da NATO ohrabruje bosanskohercegovačke vlasti da povećaju napore i ubrzaju knjiženje preostale vojne imovine.

''Moj sveukupni utisak je da zaposleni u institucijama BiH nastavljaju vrijedno raditi kako bi ispunili obaveze države u okviru NATO-vog Partnerstva za mir. Većina tog rada nije vidljiva javnosti, ali uvjeravam vas da je vidljiva NATO-u te stoga pozdravljamo posvećenost i rad svih onih koji doprinose spomenutim naporima'', kazao je general Houston.

Komentirajući pisanja bh. medija o pokušajima Rusije da utječe na BiH u smislu sigurnosti, politike i ekonomije, rekao je da NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svakog naroda da izabere vlastito političko i sigurnosno uređenje.

''Stabilan i prosperitetan zapadni Balkan je u našem strateškom interesu i zato blisko surađujemo sa svim zemljama u regiji'', kazao je.

S tim u vezi, poručio je da NATO uvažava zahtjev za pomoć koji je BiH uputila NATO-u da podrži njene procese euroatlantskih integracija.

Kopirati
Drag cursor here to close