Izborna komisija

Natječaj propao jer nema Hrvata i Bošnjaka

Vijesti / Flash | 02. 01. 2017. u 11:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske (RS) ponovo je raspisala javni natječaj za izbor članova Republičke izborne komisije, budući da se na prethodna dva nije javio nijedan predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Rok za podnošenje prijava ističe sljedeći tjedan.

Prema natječaju, bira se predsjednik Republičke izborne komisije i šest članova ovog organa, iz sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih. Uvjet je da se osigura da je zastupljen najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda i grupe ostali.

Oni su, prema zakonu, biraju na mandat od sedam godina.

Prethodba dva natječaja su „pala“, jer su se na natječaj javljali samo predstvanici srpskog naroda, što klubovi ostalih konstitutivnih naroda i ostalih mogu osporiti u Vijeću naroda RS-a.

Na sjednici Narodne skupštine RS-a u prosincu prošle godine ovo pitanje je izazvalo burnu zastupničku raspravu.

Dok su članovi parlamentrane Komisije za izbor i imenovanja tvrdili da se Bošnjaci ne javljaju na natječaj i da ga više ne mogu ponavljati, zastupnici iz tog naroda su ukazali da nisu ni znali da je natječaj objavljen.

Predloženo je da se objava novog natječaja prati kako bi mogli sugerirati predstavnicima nesrpskog stanovništva da pošalju prijave kako bi Republička izborna komisija bila formirana u skladu s zakonom.

Republička izborna komisija nadzire rad gradske, odnosno općinske izborne komisije i biračkog odbora i ukazuje tim organima na kršenje izbornih propisa, daje odgovarajuća uputstva i traži preduzimanje mjera u skladu sa zakonom u suradnji i po ovlasti Središnjeg izborne povjeerenstva Bosne i Hercegovine.

Također, donosi opća akta za opoziv gradonačelnika grada i načelnika općine u RS-u, provodi i nadzire postupak za njihov opoziv, usvaja uputstva za izbor savjeta mjesne zajednice te vrši poslove koji su joj preneseni od Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close