Saslušanje svjedoka

Nastavljeno suđenje za zločine u Čapljini: Imali smo previše mrtvih, uglavnom vojnika HVO-a

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 13:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Čapljine, svjedok obrane je govorio o velikom broju poginulih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), čija su tijela zbog nedostatka prostora morala biti smještena u skladišta za hranu.

Nikica Šutalo, posljednji svjedok obrane Nikole Zovke, kazao je da je u srpnju 1993. godine radio kao pomoćnik zapovjednika za zdravstvo u Prvoj brigadi HVO-a u Čapljini.

Naveo je da je od srpnja do studenog 1993. godine bilo puno ozlijeđenih i mrtvih, uglavnom vojnika HVO-a.

''Nismo očekivali da će se nešto takvo dogoditi. Imali smo previše mrtvih, pa smo neke morali smjestiti u skladišta za hranu. Ispraznili smo jednu komoru u kojoj je bilo meso kako bi u nju mogli staviti mrtve'', rekao je svjedok.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko, kao bivši zapovijednik Policijske stanice u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik zapovjednika, Krešo Raič kao komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u stanici u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. srpnja 1993. godine sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila.

Svjedok Šutalo je naveo da on nije vršio preglede civila, jer za to nije imao vremena zbog posla na terenu.

Na današnjem ročištu, obrana optuženog je uložila set od preko 50 materijalnih dokaza, među kojima dnevne izvještaje HVO-a iz 1993. godine, izvještaje o aktivnostima na području Čapljine, naredbu o uvođenju policijskog sata u Čapljini, kao i izvještaj s razgovora komandanta Armije BiH (ABiH) Sefera Halilovića s čelnicima te vojske.

Ulaganjem materijalnih dokaza, odbrana prvooptuženog Zovke je završila svoj dokazni postupak.

Prvi svjedok drugooptuženog Petra Krndelja, bit će saslušan 7. studenog, prenosi Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close