Ubijeni ranjenici

Nastavljeno iskapanje posmrtnih ostataka na Pobranici u Širokom Brijegu

Vijesti / Flash | 03. 08. 2011. u 10:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku iskapanja posmrtnih ostataka žrtava komunističkog zločina iz veljače 1945. godine na lokalitetu ''Pobranica" u središtu Širokog Brijega, neposredno iza zgrade časnih sestara, ponovno su se u točno zakazano vrijeme okupili svi oni bez kojih ovaj nadasve humani čin ne bi bio moguć.

Nadzor i tijek iskapanja kao i uvijek do sada prate, nadziru i usmjeravaju čelni ljudi i članovi Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta II. svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg i Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Stručni nadzor i stručne poslove kao i prvog dana iskapanja izvodili su arheolog mr. Tihomir Glavaš, profesor mostarskog sveučilišta, forenzičar dr. Pero Bubalo s Odjela sudske medicine SKB Mostar, a od s njima je i forenzičarka Marija Definis-Gojanović sa Odjela sudske medicine KBC Split.

Inače, Definis-Gojanović široj je javnosti poznata po tome što je 30. prosinca 2005. godine, zajedno s Davorkom Sutlović i ostalim kolegama i suradnicima, na Odjelu sudske medicine KBC Split, pomoću DNK analize, identificirala prvu žrtvu iz II. svjetskog rata i poraća na području Hrvatske, BiH i Slovenije, a ta je žrtva bio hercegovački franjevac fra Melhior Prlić, pronađen u masovnoj grobnici u Zagvozdu u travnju 2004. godine.

U jučerašnjim iskapanjima prvi su posmrtni ostaci izdvojeni oko 14.30 sati, a do 17.30 sati i zaključenja današnjih iskapanja, ukupno su izdvojena četiri tijela stradalih njemačkih vojnika.

Pretpostavku da se radi o masakriranim njemačkim vojnicima potvrdile su pločice koje su pronađene uz tijela žrtava, a na kojima se još uvijek relativno jasno vidi tekstualno-brojčani sadržaj.

Osim toga pored tijela pronađeni su i razni drugi predmeti poput češljeva, ogledalca, ostataka duhanskih lula i drugih osobnih stvari, a potvrdu da se radilo baš o njemačkim ranjenicima (koji su izvedeni iz bolnice časnih sestara i poklani na ulaznom pragu) potkrijepila su i medicinska pomagala - razni metalni fiksatori, koje su forenzičari pronašli na kosturima pobijenih.

Iskapanje na ''Pobranici" posjetili su predsjednik Vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić, načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz naše Županije Predrag Kožul.

Inače, Vlada Županije Zapadnohercegovačke na svojoj je posljednjoj sjednici donijela odluku o financijskoj potpori radu Povjerenstva i Vicepostulature, te izrazila i svaku drugu potporu u obavljanju ovog humanog djela. Valja naglasiti da je glavni teret svih dosadašnjih iskapanja i aktivnosti podnosila uglavnom općina Široki Brijeg.

Iako je Povjerenstvo za obilježavanje i uređenje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg 1. kolovoza 2011. godine, dakle prvog dana iskapanja, uredno u pismenom obliku obavijestilo Tužiteljstvo Županije Zapadno-hercegovačke i temeljem toga očekivalo njihovo pojavljivanje i eventualno iniciranje istrage, oni se nisu pojavili.

Kopirati
Drag cursor here to close