Maksimalna odgovornost

Nastava obustavljena; odlukom Kriznog stožera Federacija dva tjedna bez javnih skupova

Odlukom Kriznog stožera Federacije BiH od sutra na dva tjedna bit će obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 13:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom Kriznog stožera Federacije BiH od četvrtka na dva tjedna bit će obustavljena nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Federaciji BiH, te otkazane kazališne i kino predstave, kao i sportske aktivnosti i drugi javni skupovi.

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić izjavio je danas na konferenciji za medije da je epidemiološka situacija u FBiH još povoljna ali i da zahtijeva maksimalnu odgovornost svakog pojedinca.

Odluka o obustavi nastave će tijekom dana biti službeno priopćena za sve škole i fakultete, a te mjere poduzimaju se nakon situacije u vezi s koronavirusom u Europi, ali i regiji.

Ministar Mandić upozorio je učenike da vrijeme koje je trebalo da provedu na nastavi ne provode u zatvorenom i prostoru gdje ima više ljudi jer je to način prijenosa te bolesti.

Članovi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva savjetuju stanovništvu da ne putuje u države gdje je zabilježeno najviše slučajeva koronavirusa.

Odsad je naloženo i osobama koje dolaze iz Njemačke, Francuske, Španjolske (bh. i strani državljani) da ostanu kući po povratku u BiH, narednih 14 dana.

Ponovno su apelirali na stanovništvo koje je stavljeno pod zdravstveni nadzor da se pridržavaju tih mjera kao i održavanju osobne i kolektivne higijene.

Naglašeno je da je važna suradnja svih aktera da bi situacija bila što bolja, a zdravstveni sustav postigao što bolje rezultate.

Na području FBiH pod zdravstveni nadzorom su 384 osobe, 32 osobe su testirane od čega su tri pozitivne na koronavirus.

U utorak su potvrđena još dva pozitivna testa na koronavirus u FBiH. Radi se o dva člana obitelji ženske sredovječne osobe, koja je prva zaražena. Svi su boravili u Italiji i zajedno se u BiH vratili osobnim automobilom 5. ožujka. Te dvije osobe nemaju simptome, nalaze se u kućnoj izolaciji.

U BiH je dosada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih koronavirusom.

Krizni stožer naložio obustavu nastave, kulturnih i sportskih događaja

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva (FMZ) naložio je danas kantonalnim kriznim stožerima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području kantona, donesu naredbe o obustavi nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te ih o tome odmah izvijeste.  

Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području kantona, obustave održavanja kulturnih i sportskih događaja na području kantona ili dozvole održavanje kulturnih i sportskih događaja bez publike, u trajanju od 15 dana, te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako se navodi u priopćenju iz FMZ-a ''nalaže se svim sportskim savezima, sa sjedištem u Federaciji BiH, da u slučaju organiziranja međunarodnih natjecanja na teritoriji FBiH bez publike, u narednih 15 dana (računajući od dana donošenja te naredbe) obavezno Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva tri dana prije dolaska dostave podatke o natjecateljima i ostalim osobama koje dolaze u Federaciju BiH, naznače vrste prijevoza, mjesta i datuma ulaska u FBiH, duljinu boravka,  kao i mjesta boravka s preciznom rutom kretanja u Federaciji BiH''.

Primljeni podatci bit će distribuirani Federalnoj upravi za inspekcijske poslove-Sektoru federalne granične sanitarne inspekcije i putem Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH - Graničnoj policiji radi nadležnog postupanja.  

Nalaže se kantonalnim kriznim stožerima da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području kantona, obustave održavanja sportskih treninga za djecu i mlade (u trajanju od 15 dana) te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Nalaženo je kantonalnim kriznim stožerima i da, sukladno procjeni epidemiološke situacije na području kantona, pojačaju epidemiološki nadzor u vrtićima i ustanovama za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, kao i kazneno-popravnim ustanovama u trajanju od 15 dana, te da o donesenoj naredbi odmah izvijeste Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporučuje se svim građanima u Federaciji BiH da se, u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznih stožera kantonalnih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH.

Svim osobama u FBiH kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19), sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, od kantonalnih ministara zdravstva, federalne granične sanitarne inspekcije odnosno kantonalne sanitarne inspekcije, nalaže se striktno pridržavanje naloženih mjera u predviđenom trajanju, pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti.

Službenim osobama koje su izdale rješenje o provođenju navedenih mjera nalaže se kontinuirana kontrola naređenih mjera odnosno kontrola izdanih rješenja o naloženim mjerama – ističe se.  

Preporučuje se zdravstvenim djelatnicima u Federaciji BiH da ne putuju u inozemstvo posebno na organizirane stručne i znanstvene skupove, kao i turistička putovanja u inozemstvo.

''Pozivamo građane BiH koji žive ili rade u državama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze, bez veće potrebe u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji BiH'', navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaju da naredba stupa na snagu danom donošenja.

Napominju da je Naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 10. ožujka dostupna na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close