Srpske žrtve prosvjedovale pred sudom

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin

Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dvije i po godine.
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters/Pixsell / Naser Orić

Apelacijski odjel Suda BiH oslobodio je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića, koji je sudjelovao u obrani Srebrenice, svih optužbi Tužilteljstva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području ove općine u srpnju 1992. godine, piše Dnevni avaz.

Oslobođen i suborac

Riječ je o drugostupanjskoj presudi, a optužbi Tužiteljstva oslobođen je i Orićev suborac Sabahudin Muhić.

Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dvije i po godine.

Orić i Muhić u prvostupanjskom postupku oslobođeni su optužbi Tužiteljstva, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine, a prethodilo mu je uhićenje Orića u Švicarskoj, prema potjernici Srbije, nakon čega je, umjesto Beogradu, izručen bh. pravosuđu.

Nedostatak dokaza

Predsjedavajući Apelacijskog vijeća Tihomir Lukes je rekao da su Orić i Muhić oslobođeni krivnje zbog “nedostatka dokaza”. Pojasnio je da Tužilaštvo BiH nije dokazao da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

Prema riječima Lukesa, Vijeće nije našlo pouzdanim i vjerodostojnim svjedočenje svjedoka O-1.

Govoreći o ubojstvu Slobodana ilića, Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmjenio iskaze i iznio nove okolnosti o ubojstvu ovog zarobljenika.

''Iskaz O-1 se u bitnom razlikuje pred prvostupanjskim drugostupanjskih Vijećem. Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima”, rekao je Lukes.

''Nepouzdano''

Obrazlažući presudu i govoreći o točki optužnice kojom su se Orić i Muhić teretili za ubojstvo ratnog zarobljenika Milutina Miloševića u selu Lolići, sudac Lukes je ponovio da je svjedočenje O-1 u odnosu na ovaj incident “nepouzdano” i da mu se ne može pokloniti vjera.

''Jasno proizilazi da su iskazi kontradiktorni i nepouzdani u pogledu odlučnih činjenica… Pred Apelacijskom vijećem O-1 je izmjenio iskaz u odnosu na Prvostupanjsko vijeće'', kazao je Lukes.

Sudija Lukes je naveo da svjedok O-1 u istrazi nije spominjao ubojstvo zarobjenika Mitra Savić i nije dao valjane razloge zašto nije govorio.

Prema riječima suca Lukesa, pored brojnih odstupanja u svjedočenju, Obrana je posebno dovela u pitanje nazočnost svjedoka za vrijeme ubojstva. Rekao je da je Odbrana uložila dokaz u kojem se vidi da je O-1 teško ranjen 11. prosinca 1992. godine, a akcija na Kunjerac se desila tri dana kasnije, piše Birn.

''Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da sudjeluje u akciji na selo Kunjerac i da bude očevidac ubojstva'', dodao je sudac.

Prema presudi, Orić i Muhić su oslobođeni plaćanja sudskih troškova.

Izricanju presude nije pnazočio tužitelj Miroslav Janjić.

Prosvjed žrtava

Inače, izricanju presude nazočili su i predstavnici srpskih žrtava koji su autobusom jutros došli u Sarajevo.

Nakon što je Sud BiH oslobodio Orića i Muhića, oni su, po izlasku iz sudnice podigli poruku na kojoj je pisalo:

"Sud BiH = Naser Orić"

Nakon poruke su u tišini otišli u autobus i napustili Sarajevo.

Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba /  Ispred Suda BiH

Pred sudom su bili okupljeni i građani koji su podržavali Orića.

Nakon oslobađajuće presude, građani su uzvikivali "Heroj, a ne zločinac", te "Sjetimo se naših žrtava".

Inače pred Sud BiH kako bi podržali orića i Muhića stiglo je, kako se moglo čuti, 10 autobusa iz cijele BiH. Među njima su i bivši borci Armije BiH, piše Oslobođenje.

Foto: Oslobođenje / 

Podsjetimo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je izjavila da aposlutno nema povjerenje u pravosuđe BiH, te da nije optimist kada je riječ o  izricanju drugostupanjske presude Naseru Oriću, zapovjedniku Armije BiH u Srebrenici, i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću.

Kopirati
Drag cursor here to close