Samostalno

Naša stranka ne želi partnere za izbore

Vijesti / Flash | 04. 05. 2016. u 12:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka nastupit će samostalno na lokalnim izborima zakazanim za 2. listopad ove godine. Odluka je donesena, nakon široke rasprave unutar lokalnih organizacija i Predsjedništva Naše stranke, priopćeno je iz te stranke.

Odluku je pratio proces utvrđivanja preliminarnih lista kandidata za gradske/općinske načelnike i vijećnike.

''Nakon uspjeha na prošlim općim izborima i dinamičnog procesa širenja stranke po cijeloj Bosni i Hercegovini, Naša stranka izlazi na lokalne izbore kao politička organizacija u snažnoj ekspanziji i velikim brojem konkretnih, realiziranih, zakonskih prijedloga i povjerenjem građana, koje je u konstantnom porastu'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je Naša stranka ''u posljednjih godinu i nešto'' dana finalizirala svoju socijal-liberalnu ideološku profilaciju i napravila veliki organizacijski napredak u lokalnim sredinama u kojima prije nisu imali lokalne organizacije ili su bile nedovoljno snažne da ostvare izborni rezultat.

''Principijelnost, moralnost i konstruktivnost s kojom naši predstavnici rade svoj posao u zakonodavnim tijelima su - ne samo opravdali povjerenje koje su nam građani dali na prošlim izborima, nego je privukla i privlači veliki broj novih članova i aktivista'', kazao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Dodao je da je jednoglasan stav Predsjedništva Naše stranke da "imamo obvezu i pravo da glasačima pružimo priliku da ocjene naš dosadašnji rad i da se glasovanjem izjasne i o konkretnim prijedlozima naših lokalnih politika kao i o moralnom i stručnom kredibilitetu naših kandidata za načelnike".

''Principi društva jednakih šansi i individualnih građanskih prava za koje se toliko zalažemo sa sobom nose i preuzimanje odgovornosti za donesene odluke i povučene poteze i mi tu odgovornost pred našim glasačima ne želimo eskivirati. Naša stranka je jedina stranka građanske orijentacije koja nije bila u vlasti niti u vladajućim koalicijama sa strankama desnice. Zato smatramo da bi bilo nepošteno i prema glasačima i prema našim lokalnim organizacijama koje su vrijedno radile maskirati naše propuste ili uspjehe matematičkim ili nekim drugim koalicijama'', zaključio je Kojović.

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo lokalne izbore za 2. listopad 2016, bez odluke o raspisivanju izbora u Mostaru, oglasila se Irma Baralija, članica Predsjedništva Naše stranke.

 

''Sada je već izvjesno da će građanke i građani 143 općine i grada u Bosni i Hercegovini imati priliku da u listopadu, u skladu sa demokratskim pravima zagarantiranim u Ustavu, izaberu svoje lokalne vlasti. Za razliku od njih, građanke i građani Mostara nisu sigurni da li će imati to pravo.

Zbog nesposobnosti vladajućih stranaka, SDA i HDZ-a, Mostarkama i Mostarcima prijeti još četiri godine nedemokratskog lokalnog režima. Ako se uzme u obzir da od 2008. nije bilo izbora u Mostaru može se slobodno reći da bi Mostar, zahvaljujući SDA i HDZ-u, sa eventualne još četiri godine odsustva demokracije - bio crna mrlja u Europi'', kazala je Baralija.

Baralija je dodala da je nemogućnost dogovora po pitanju dokaz političke besprespektivnosti vladajuće koalicije, kao i njihove euro-reformske retorike.

''Čović i Izetbegović su se na sav glas hvalili predajom nekredibilne aplikacije za članstvo u Europskoj uniji i tajno neusvojenim mehanizmom za koordinaciju, a sve više postaje jasno da ovi navodni europski reformatori nisu u stanju implementirati sudsku presudu i omogućiti stanovnicima Mostara osnovno političko pravo da biraju i budu birani na demokratskim izborima. Apsurdno je i misliti da se bez održavanja izbora (u bilo kojoj općini ili gradu), kao osnovnog elementa demokratskog procesa, može govoriti o napretku BiH na europskom putu'', dodala je Baralija.

Ona je pozvala sve progresivne političke snage, nevladine organizacije, javnost, Ustavni sud, OHR, kao i strana veleposlanstva (posebno članice PIC-a) da reagiraju i izvrše pritisak na lidere kako Mostar ne bi ušao u dodatne četiri godine suspendirane demokracije.

''Ovo nije i ne može biti konačna odluka. Sama mogućnost, koja se sve više približava vjerojatnosti, da ne dođe do izbora u Mostaru ogroman je udar na demokratske snage u BiH od strane nacionalista, ali sve dok postoji mogućnost da izbora ipak bude – ostaje i nada da će građani dobiti priliku da smijene trenutnu nelegitimnu vlast koja još od 2008. kontrolira Mostar, te da sa novim i politički zdravijim snagama krenu ka boljoj i sigurnijoj stvarnosti'', zaključila je Baralija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close