Denis Gratz

Naša stranka: BiH na crnoj listi - SDP nas vraća u srednji vijek

Vijesti / Flash | 02. 06. 2014. u 09:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zlatko Lagumdžija i njegova partija (SDPBiH) su očigledno odlučili dokrajčiti ovu zemlju prije nego ih građani smijene u listopadu'', naveo je u obraćanju javnosti, povodom probijanja roka za usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, kao i dopuna Krivičnog zakona u Domu naroda BiH, predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

Kako smatra Gratz, nikako drugačije se ne može objasniti Lagumdžijin apel za održavanje sjednice Doma naroda dan prije nego što ističe rok, i prije nego je priopćenje MONEYVAL-a nanijelo veliku štetu.

''Nemojte da vas zavara činjenica da on moli da se zakon i dopune usvoje. On odavno ne želi dobro svojim građanima. SDP je na vlasti od prošlih izbora, a pozvani smo od Europe da napravimo ove promjene još u travnju 2011 godine. U prosincu protekle godine, kada su vidjeli da stvari idu pogrešnim tokom, ljudi iz MONEYVAL-a su nas upozoravali, ali ne, Lagumdžija je to ostavio za zadnji dan. Prvo se pobrinuo da mu partija dan ranije preda kandidaturu za izbore, da spreme svoju kampanju u kojoj pozivaju građane da im daju još četri godine vlasti, a kad se pobrinuo za partiju onda se bacio na posao spašavanja BiH, 24 sata prije katastrofe'' navodi Gratz.

On se osvrnuo i na ulogu predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića u krizi koja je proizvedena.

''Od Dragana Čovića, čovjeka čiji svaki potez za cilj ima ili osobno bogaćenje ili treći entitet, nismo ni očekivali da će se boriti za BiH, ali očekujemo da će i njegovi birači shvatiti da je ovaj put spalio svoju kuću da naudi selu. Samo će građani, po stoti put, ispaštati zbog internih stranačkih sukoba između SDP-a i svih njihovih bivših i sadašnjih partnera. Sreća u ovoj nesreći od vlasti koju je SDP dao građanima, je da će nas moći vraćati u Srednji vijek samo još nekoliko mjeseci do izbora. Nakon toga će oni biti poslani tamo'' naveo je u svom obraćanju javnosti predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

---

Komitet eksperata Vijeća Europe (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) bavio se još od prosinca 2010. godine nedostacima u režimu borbe protiv pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma (AML/CFT) u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u priopćenju koje je MONEYVAL objavio nakon što do predviđenog roka, 1. lipnja, nisu usvojeni potrebni zakoni, na svom 35. plenarnom sastanku (između 11. i 14. travnja 2011. godine) u Strazburu, MONEYVAL je pozvao BiH da razvije jasan akcioni plan kao odgovor na treći zajednički evaluacijski izvještaj MONEYVAL-a s realnim vremenskim okvirima za tretiranje glavnih identificiranih nedostataka.

Osim toga, MONEYVAL je naglasio da bi radi pokazivanja čvrste političke posvećenosti dogovoreni akcioni plan trebao biti odobren na državnom nivou. Na 37. plenarnom sastanku (13.-16. prosinca 2011. godine) MONEYVAL je primijetio da je Vijeće ministara BiH uzelo u razmatranje i usvojilo akcioni plan 10. listopada 2011. godine.

MONEYVAL je na 43. plenarnom sastanku (9.-13. prosinac 2013. godine) primijetio da se većinom ciljeva akcionog plana nije u potpunosti bavilo pošto neophodne dopune za tretiranje značajnih nedostataka u Zakonu o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma nisu bile usvojene, a važne dopune Krivičnom zakonu su odbačene.

MONEYVAL požuruje BiH da se hitno i sadržajno pozabavi pitanjem nedostataka režima borbe protiv pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, time što bi usvojila neophodne dopune zakona o režimu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. MONEYVAL poziva države i teritorije koje on ocjenjuje kao i ostale zemlje da savjetuju svoje financijske institucije da obrate posebnu pažnju tako što bi primijenile potrebne pojačane mjere prilikom transakcija koje vrše osobe i financijske institucije iz ili u BiH, da bi se tretiralo pitanje rizika zbog pranja novca i financiranja terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close