Jesenje zasjedanje

Narodna skupština RS započela sjednicu o rezultatima referenduma

Vijesti / Flash | 11. 10. 2016. u 08:43 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja je počela danas, bit će razmatrani rezultati referenduma, koji je održan 25. rujna, na pitanje: "Da li podržavate da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan RS-a".

Povjerenstvo za provođenje referenduma je u informaciji dostavljenoj entitetskom parlamentu navelo da je od 1.219.399 građana, koji imaju glasačko pravo, glasalo 680.175 građana ili 55,78 posto.

Na referendumsko pitanje je odgovor „Da“ izabrao 677.771 glasač, odnosno 99,81 posto od ukupno izašlih na referendum, a „Ne“ njih 1.298 ili 0,19 posto, što znači da je referendum punovažan.

Nakon što Narodna skupština RS-a konstira rezultate referenduma, prestaje mandat Povjerenstvu za njegovo provođenje.

RS još nije ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. siječanj kao Dan RS-a proglasio neustavnim.

Među 40 točaka, koje će biti razmatrane na prvoj jesenjoj sjednici NSRS, je i Prijedlog deklaracije o osudi govora mržnje, koju je inicirao skupštinski Odbor za europske integracije.

Na predloženom dnevnom redu je i nekoliko zakona, koji su prošli javnu raspravu, i to o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku, Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate – prijedlog Klubova zastupnika SDS – SRS RS, PDP, NDP i Zastupničke grupe Napredna Srpska, te Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi i Prijedlog zakona o kazališnoj djelatnosti.

Zastupnici će razmatrati i Konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna RS-a za prvih šest mjeseci ove godine, te, između ostalog, Informaciju o dugu RS-a na kraju prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close