Zbog epidemiološke situacije

U Republici Srpskoj proglašeno izvanredno stanje

Ova odluka stupa na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske“, istaknuli su iz NS RS.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2020. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Palata predsjednika RS

Narodna skupština Republike Srpske u subotu je na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banja Luci usvojila odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju RS zbog epidemiološke situacije u tom bh. entitetu uslijed koronavirusa, prenosi Anadolija.

Ova odluka stupa na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske“, istaknuli su iz NS RS.

“Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava izvanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja sigurnosti, uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih organa Republike“, kaže se u priopćenju NS RS i dodaje:

“Također, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/08), propisano je da Narodna skupština RS na prijedlog Vlade RS proglašava izvanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena sigurnost uslijed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.“

Sjednici su nazočili Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Radomir Višković, predsjednik Vlade RS i ministri u Vladi RS.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova poslanika odlučila da sjednica bude zatvorena za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close