RS

Narodna skupština odbacila Jukićevu odluku o popisu stanovništva

Vijesti / Flash | 21. 06. 2016. u 17:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština RS-a traži od entitetske vlade i Zavoda za statistiku RS-a da, ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ne povuče ''nezakonitu'' odluku od 18. svibnja ove godine, o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe, povuku svoje predstavnike iz Središnjeg popisnog zavoda.

U zaključcima, koje su na današnjoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta jednoglasno prihvatili poslanici stranaka koje imaju sjedište u RS-u, zahtjeva se i da se iz Središnjeg popisnog zavoda povuku i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

Narodna skupština je zaključila ''da ne prihvaća nezakonitu i štetnu po interese RS-a'' odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. Svibnja ove godine o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

''Do postizanja suglasnosti o ovom programu organi i institucije RS-a neće, kako se navodi, ''ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za RS neće proizvesti nikakva pravna djelovanja''.

Nakon višesatne rasprave, kojoj nisu prisustvovali poslanici Koalicije „Domovina“, o Informaciji o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koja je jedina točka današnjeg posebnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, usvojeni su zaključci u kojima se, između ostalog, traži da Vlada RS-a predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS-a, kako bi Zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa u RS-u.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić prethodno je danas upozorio da je rasprava u entitetskom parlamentu o popisu u BiH nepotrebna, jer Skupština RS-a, u sadašnjoj fazi, nema zakonske nadležnosti o ovom pitanju.

Nakon tog stava, zastupnici iz koalicije „Domovina“ (SDA, SBiH i Hrvatska stranka prava) napustili su sjednicu.

Predsjednik PDP-a i poslanik te stranke u parlamentu RS-a Branislav Borenović je potvrdio da su predstavnici Saveza za promjene bili protiv zaključaka u kojima se traži da se povuku predstavnici RS-a u aktualnoj vlasti na nivou BiH.

''Ako se mi povučemo, SNSD odmah ulazi umjesto nas'', rekao je Borenović uvjeren da bi to uradili SNSD-ovi predstavnici.

Nakon usvajanja spomenutih zaključaka, okončana je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o popisu u BiH te se očekuje nastavak redovnog zasjedanja s čijeg dnevnog reda je povučena odluka Vlade RS-a o prodaji Rudnika željezne rude “Ljubija” Prijedor.

Kopirati
Drag cursor here to close