IZBORI 2016.

Narodna koalicija i HDZ izjednačeni u novoj izlaznoj anketi

Vijesti / Flash | 11. 09. 2016. u 18:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim rezultatima izlaznih anketa dvije najjače političke opcije - Narodna koalicija okupljena oko SDP-a te HDZ i partneri osvajaju po 57 saborskih mandata.

Anketa objavljena oko 20 sati SDP-u daje mandat manje u odnosu na izlaznu anketu koja je objavljena sat ranije, dok je HDZ s partnerima ostao na 57 mandata.

Most se s mandatom više penje na 12 osvojenih mandata.

Jedina opcija okupljena oko Živog zida ostala je na sedam mandata, IDS je izgubio mandat pa ih sada osvaja tri, koalicija "Za premijera" Milana Bandića i dalje ima 2, a HDSSB jedan osvojeni mandat. Stranka Pametno prema novoj anketi osvaja također jedan mandat iako joj ranija anketa nije predviđala ni jedan osvojen mandat.

Plenković zadovoljan

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nešto prije 20 sati vidno zadovoljan došao je među okupljene novinare i aktiviste HDZ-a, odbivši podrobnije davati izjave, a zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima izrazio je zamjenik predsjednika Milijan Brkić istaknuvši kako su rezultati puno bolji nego prošle godine.

"Odlični su nam rezultati, puno bolji nego prošle godine. HDZ je ponovno pokazao snagu, da je najjača stranka na političkoj sceni i Plenković će biti budući premijer", kazao je Brkić novinarima.

Upitan zna li koliko je preferencijalnih glasova dobio u svojoj izbornoj jedinici odgovorio je kako je on nebitan kao pojedinac, već činjenica da je HDZ najjača stranka.

Koalicija za premijera ostaje parlamentarna

Direktor Izbornog stožera Koalicije za premijera Ivica Lovrić u nedjelju je nakon zatvaranja birališta i objave rezultata prvih izlaznih anketa poručio da je za njegovu koaliciju ključno da ostane parlamentarnom snagom, a vjeruje da će konačni rezultati biti bolji od dva saborska mandata, koliko im predviđaju izlazne ankete.

"Čekamo 22 sata, odnosno negdje iza pola noći kada ćemo imati jasnu sliku iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Izlazne ankete su dobro došle, ali naučilo nas je da ne treba po njima puno suditi", izjavio je Lovrić u prostorijama stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, u Praškoj ulici, gdje Koalicija za premijera očekuje rezultate.

"Koaliciji za premijera je ključno da ostajemo parlamentarni, što je daleko najvažnije, čak i po izlaznim anketama. A ja vjerujem da će rezultati biti bolji kada budu konačni rezultati", izjavio je Lovrić Hini.

Stranka Pametno sretna zbog saborskog mandata


Veselo je u nedjelju navečer u taboru stranke Pametno u Splitu, nakon što je oko  20 sati na televiziji objavljeno da su osvojili jedno zastupničko mjesto u Saboru, a Marijana Puljak je ponovila da će se zalagati za modernu, otvorenu, obrazovanu, građansku i tolerantnu Hrvatsku.

Izjavila je da će sada konačno imati svog predstavnika jer su ih ljudi prepoznali kao svoj prvi izbor te najavila da će opravdati njihovo povjerenje.

"Naš će predstavnik pokazati što znači biti saborski zastupnik, kako se treba ponašati, kako treba zastupati interese građana, kako ne trgovati i ne manipulirati. On će biti odgovoran i dosljedan zastupnik koji će poštovati interese građana, a ne osobne interese", rekla je Puljak.

Također je poručila kako se nada da će nakon objave konačnih rezultata mandata biti još više.Po prvim izlaznim anketama, Koalicija za premijera dobiva dva saborska mandata, kao što je dobila i na prošlim parlamentarnim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close