Vanredna situacija

Poplave u BiH: Rijeka odnijela most, evakuacija stanovništva u Doboju

Kao jedna od preventivnih mjera u Banjoj Luci danas ne rade škole i vrtići.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 08:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji su domovi uz rijeku Usoru zbog izlijevanja vode iz korita.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola u Matuzićima.

Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno je Srni da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

Također, sinoć je iz Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići koje graniči s Dobojem.

Video: Poplave u BiH, Majda Kovač, FUCZ14.5.2019.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tijekom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Također, sirene za uzbunu su se zbog poplave oglasile poslije ponoći i u naselju Trn u općini Laktaši, javlja ATV.

Vanredno u Banja Luci

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je kasno sinoć vanredno stanje u dijelu grada - u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća te rijeke u Vrbas. 

Jutros je, kazao je, situacija bolja, u smislu opadanja vodotokova i povlačenja vode u zonama u kojima je došlo do izlijevanja. 

Kao jedna od preventivnih mjera u Banjoj Luci danas ne rade škole i vrtići. 

Tijekom protekle noći, kada su angažirani kompletan sastav civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične točke na vodotokovima, najveće probijanje vode bilo je na području uz vodotoke u Česmi i Lazarevu. 

U tom naselju je poplavljeno više kuća uz Vrbas.

Proglašena vanredna situacija u Tesliću

Zbog izlivanja svih rijeka koje su prouzrokovane intezivnim padavinama, a zbog procjene da postoji opravdana opasnost za lјudske živote i imovinu, Načelnik općine Milan Miličević i Krizni stožer općine Teslić donijeli su Odluku o proglašenju vanredne situacije.

Donesena je Odluka o obustavi odvijanja nastave u školama na području općine Teslić. Odvijanje nastave će biti odgođeno do dalјnjeg, a o njenom ponovnom početku učenici i nastavno osoblјe će biti obavješteni putem medija. 

Služba za civilnu zaštitu, Javna poduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti. Služba civilne zaštite je osigurala 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavlјane po pozivu na ugrožena mjesta, a krizne situacije se mogu prijaviti na broj telefona 053/431-451.

Prirodne nesreće

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana. Na vanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatirano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom. 

''Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i večeras smo odmah donijeli odluku o financijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20. 000 KM'', rekao je premijer USK Mustafa Ružnić. 

Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica. 

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu. 

''Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe'', istaknuo je Solak. 

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu točku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Više od 100 domaćinstava pod vodom u Čelincu

Načelnik Općine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da je sinoćnja situacija u toj općini bila blizu proglašenja vanredne situacije, ali da je nakon povlačenja Vrbanje u korito te opadanja Jošavke i Ukine danas došlo do stabilizacije stanja. 

Međutim, zbog klizišta u Marjanovićima i dalje su odsječeni od Banje Luke, a ekipe su na terenu. Rijeka Vrbanja u Čelincu je od protekle noći u opadanju i njen nivo je smanjen za više od dva metra. U toj općini prijavljen je veliki broj klizišta, oštećene infrastrukture, kao i poplavljenih domaćinstava i u gradskoj i seoskoj zoni, gdje ih je više od stotinu. 

Po vodom su i brojni pomoćni objekti. Zeljković je rekao da je rijeka Jošavka nanijela velike štete građanima, dok je Vrbanja većim dijelom toka ostala u koritu. Stožer za vanredne situacije je odlučio da se obustavi rad u svim osnovnim školama na području te općine.

Izlila se Sana u Prijedoru, situacija teška i neizvjesna

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvjesno, jer se izlila rijeka Sana. 

Vodostaj te rijeke dostigao je razinu od 460 centimetara, što je za 40 centimetara više u odnosu na kritičnu razinu vodostaja ove rijeke kada se proglašava prvi stupanj pripravnosti mjera zaštite od poplava. 

Đaković je istaknuo da zasjeda Stožer za vanredne situacije na kojem će biti proglašeno vanredno stanje, a bit će preduzete mjere pomoći poplavljenom stanovništvu. 

U tom gradu je prije dva dana zabilježeno izlivanje bujičnih voda, zbog čega je zaplavljeno oko 200 objekata. 

Podsjećanja radi, u nedjelju u 18.15 sati Sana je bila na 128 centimetara, odnosno za 30 sati porasla je za više od tri metra.

Kopirati
Drag cursor here to close