Prigovori na imenovanja

Naređen nadzor u Fondu za profesionalnu rehabilitacijui zapošljavanje osoba sa invaliditetom

U prigovoru Riste Nišića ukazano je na ''nove dokaze o neispunjavanju uvjeta'' iz javnog poziva za izbor i imenovanje direktora Fonda
Vijesti / Flash | 07. 12. 2017. u 12:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH se upoznala s informacijom iz prigovora na konačno imenovanje Ahmeta Baljića za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji je Instituciji ombudsmena u Bosni i Hercegovini podnio Risto Nišić.

Na osnovu toga, zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i ovlaštenja iz Odluke Parlamenta FBiH o osnivanju Fonda, izvrši upravni nadzor u Fondu, o tome informira Vladu FBiH i predloži dalje aktivnosti.

U prigovoru Riste Nišića ukazano je na ''nove dokaze o neispunjavanju uvjeta'' iz javnog poziva za izbor i imenovanje direktora Fonda, koji nisu bili dostupni Vladi Federacije BiH prilikom davanja suglasnosti Upravnom odboru Fonda za imenovanje Ahmeta Baljića.

Vlada Federacije BiH 9.7.2015. godine zadužila je resorno ministarstvo da aplikante koji su se žalili na odluku Upravnog odbora o imenovanju direktora Fonda uputi da zaštitu prava ostvaruju putem pravosudnih organa. Već tada je bilo poznato da se u vezi sa imenovanjem direktora vodi nekoliko sudskih postupaka. Suglasnost za imenovanje direktora i Upravnog odbora Fonda data je 18. 3. 2015. godine u mandatu prethodne Vlade. Stav je aktualne Vlade da je Fond izuzetno važna ustanova i da je treba u punom kapacitetu staviti u funkciju poticanja zapošljavanja najranjivijih članova društva, kao što su osobe sa invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close